Ukrajna miatt még a saját szabályait is átírja az IMF

2015.10.30. 09:06

Ukrajna és Oroszország konfliktusa miatt lehet, hogy át kell majd írni a saját szabályait a Nemzetközi Vautaalapnak. Az IMF jelenlegi szabályai tiltják, hogy olyan országoknak hitelezzen, amelyek nem törlesztik lejáró kötvényadósságukat mások felé. Ez jelen esetben azt jelentené, hogy

az államcsőd szélén álló Ukrajnának sem hitelezhetne, mert az sok pénzzel tartozik Oroszországnak, ami valószínűleg így is marad.

Oroszország elutasította a részvételt az ukrán adósság átrendezésében, azaz csökkentésében, Kijev viszont leszögezte, hogy nem lesz hajlandó teljes összegben törleszteni azt 3 milliárd dollárt, amivel Moszkvának tartozik. Így ha az IMF komolyan venné a saját szabályait, akkor le kellene állítania az ukrán mentőcsomagot, amivel. veszélybe kerülnének az IMF programjához kötött más nyugati finanszírozási programok is.

A Dow Jones hírügynökség úgy tudja, hogy az IMF egyes részvényesei meg akarják változtatni az erre vonatkozó szabályozást, nehogy Ukrajna elessen a pénztől. Az IMF igazgatótanácsa az értesülések szerint a G20-ak törökországi találkozója után november végén foglalkozik majd a kérdéssel.

Az amerikai sajtóban nyilatkozó szakértők szerint így valutaalap meg tudná akadályozni, hogy "Oroszország túszul ejtse finanszírozási programját".

Az IMF-nél egyébként már évek óta foglalkoznak azzal, hogy meg kellene változtatni a törlesztési hátralékba jutott országokra vonatkozó szabályokat, ennek ad most újra aktualitást az ukrán helyzet.