Lassul a kivitel, nőnek a politikai kockázatok

2015.11.02. 00:33

Marad a lassuló növekedés, mert szűkültek a kiviteli lehetőségek, kevés az üzleti beruházás, és visszaestek a fejlesztési célú uniós források - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel. A GKI kitart amellett a korábbi előrejelzése mellett, hogy a GDP a tavalyi 3,6 százalék után az idén várhatóan 2,7 százalékkal, jövőre viszont már csak 2 százalék körül fog bővülni.

2014-ben a magyar gazdaság még az egyik leggyorsabban növekvő volt az EU-ban,

az idei második negyedévben viszont már a lengyelek, a csehek, a szlovákok, a románok és a lettek is elhúztak mellettünk.

A magyar ipari és építőipari termelés júliusban és augusztusban is érezhetően csökkent az előző hónaphoz képest. A kevés új ipari kapacitás, a kevesebb exportálható mezőgazdasági árualap, és az autóipari bizonytalanságok miatt is romlottak a kiviteli lehetőségek. A NAV-hoz bekötött pénztárgépek pozitív hatása is eltűnik, hiszen azok tavaly szeptember óta vannak használatban, és a kiskereskedelemben az év utolsó négy hónapjában lassulás várható - véli a kutatóintézet. 

Az államháztartás első kilenc havi hiánya az egész évre tervezett deficit 107,5 százaléka. A 2015-re előirányzott 2,4 százalékos, és a 2016-ra tervezett 2 százalékos GDP-arányos deficit megvalósulása bizonytalan, mindkét évben ennél kissé magasabb hiányt prognosztizáltak a szakemberek.

A világgazdaságban is kedvezőtlen a helyzet.

  • tartósnak látszik a kínai gazdasági növekedés lassulása
  • gyengül az amerikai konjunktúra
  • a vártnál jobban mérséklődik az Európai Unió növekedése

Mindezt nem tudja ellensúlyozni az alacsony nyers- és fűtőanyag-árak, a laza monetáris kondíciók és a semleges fiskális politikák növekedésösztönző hatása sem.

A görög pénzügyi csomag ugyan rövidtávon stabilizáló hatású, de a politikai kockázatok erősödnek, és az EU egyelőre nem talál megfelelő választ a menekültügy kezelésére, növekednek a tagállamok közötti ellentétek - írta a GKI.