Biztosra mentek az uniós pénzzel

2015.11.04. 12:10

2015-ben kétmilliárd forintnyi uniós pénzt adunk a "kkv-k informatikai szemléletformálására". Ez egyébként 100 százalékos támogatást jelent, csak uniós pénz forog kockán.

Már az furcsa, hogy ennyi pénzt adunk egy ilyen bizonytalan értelmű és hatékonyságú dologra, de az még furcsább, hogy kormányhatározatban döntöttek név szerint a lehetséges pályázókról, akik össze is foghattak, és együtt is indulhattak. 

Ez egészen pontosan három szervezetet jelentett, ők össze is fogtak, és versenytárs híján ők is nyertek. Ezt onnan is lehet tudni, hogy nem tudták időben összerakni a tuti győztes pályázatukat, ezért meg kellett hosszabbítani a határidőt és többek közt kibővíteni a támogatható tevékenységek körét, írta még a Portfolio.

A Népszabadság most megkérdezte az érintett cégeket, és a felelős minisztériumot, az NFM-et, hogy szerintük ez rendben van-e így. Annál is inkább, mivel erős személyi átfedések is vannak a három győztes szervezetnél. A három szervezet az Infotér Egyesület, a KIFÜ (Kormányzati informatikai Fejlesztési Ügynökség, az NFM alá tartoznak) és az MKIK (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara). Ezek közül Kópiás Bence a KIFÜ alelnöke elnökségi tag a nagy pályázatba behúzott Infotér egyesületben. Az MKIK elnöke, Kott Ferenc pedig az Infotér honlapjait főszerkeszti mellékállásban. Fontos lehet tudni még, hogy Infotér százszázalékos tulajdonában van egy ugyanolyan nevű, 200 milliós árbevételű, főleg az államnak dolgozó és az elmúlt két évben nagyon felfutóban lévő nyereséges nonprofit cég is.

Az NFM semmire nem akart válaszolni, ahogy az MKIK és KIFÜ sem. Az Infotér annyit válaszolt, hogy nekik nem gond, és nincs jogi összeférhetetlenség se.

Azt is megkérdezte a lap, hogy mire megy majd az elnyert kétmillárd, de erre se válaszoltak. Mindenesetre a projekt leírása szerint majd költenek:

  • segédanyagokra, amik majd szemléletformálóak és kompenteciafejlesztőek lesznek a hazai vállakozásoknak,
  • szakmailag informálják a kkv-kat,
  • nagy médiakampányt fognak fizetni
  • iránytűk lesznek kkv-k számára az infokommunikációs technológiák és alkalmazások világában
  • tudásbázist hoznak létre szemléletformáló interkatív tartalmakkal, ahol az eseményekről is lehet majd tudni
  • tanácsadókat támogatnak a kamaráknál,
  • és csinálnak majd workshopokat, és egyéb, meg nem nevezett rendezvényeket
  • így közvetetten támogatnak 3500 darab céget
  • és majd kedvezményes szoftvereket is lehet majd tőlük venni

Az sehol nem elérhető, hogy honnan hova akarunk eljutni mindezzel, vagy hogy mikortól számolja az állam sikeresnek ezt az egészet. Jelen állás szerint 2017 május végéig fogják fentiekre elkölteni a kétmilliárdot.