Masszív béremelést akarnak a Munkástanácsok

2015.11.04. 12:05

A jövő évi minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége, írja az MTI. Ezzel a minimálbér 113 500 forintra, a szakmai bérminimum pedig 138 000 forintra emelkedne, ami nettóban 10 illetve 15 százalékos növekedésnek felel meg. 

A Munkástanácsok a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán egyedüliként terjesztették elő a javaslatot. Palkovics Imre elnök kifejtette, a béremelés az első érdemi lépést jelentené ahhoz, hogy a magyarországi minimálbér belátható időn belül felzárkózzon a létminimum-számítások szerinti megélhetési költségekhez. 

A béremelés bizonyos területeken nemcsak szociális szempontból lenne fontos: egyre jellemzőbb Magyarországon a munkaerőhiány, mivel a képzett munkaerő számára az itthoni fizetések nem versenyképesek a nyugatiakkal. A kérdés ugyanakkor nem egyszerű, mivel ha a béremeléssel párhuzamosan nem nő a termelékenység, úgy a megnövekedett bérköltségeket a cégek nyereségéből kell finanszírozni, ami egy sor, a nyereségesség határán egyensúlyozó vállalkozást vihetne csődbe.