Mától sztrájkolnak a lufthansások

2015.11.06. 09:09

Péntek délután 2-kor kezdődik a Lufthansa-alkalmazottak sztrájkja a düsseldorfi és a frankfurti repülőtéren. A sztrájkot vasárnapig nem terjesztik ki Münchenre, mert tekintettel vannak arra, hogy Bajorországban most fejeződnek be az őszi szabadságok, írja az MTI. 

A sztrájkot egyhetesre tervezik, és az ágazati dolgozókat tömörítő Ufo szerint csak akkor hagyják abba, ha „sziklaszilárd” ajánlatot kapnak a Lufthansa vezetésétől. A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. A Lufthansa állítólag a már alkalmazásában álló dolgozók esetében kész elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak kedvezőtlenebb feltételeket hajlandó biztosítani.

Napról napra rugalmasan szervezik meg a munkabeszüntetést, hogy lehetőleg ne adjanak lehetőséget a német légitársaság vezetésének az ellenintézkedésekre. A sztrájk intenzitása attól is függ, hogy tesz-e a vállalatvezetés jogi lépéseket, vagy hajt-e végre „provokációkat” – hangsúlyozta Nicoley Baublies szakszervezeti vezető. „Minden utasnak arra kell felkészülnie, hogy járata kimarad” – mondta Baublies.

A sztrájk csak a Lufthansa anyavállalatot érinti, a konszernhez tartozó leányvállalatok, így a Germanwings, a Eurowings, az Austrian Airlines és a Swiss zavartalanul működik.