Jó évek várnak ránk az OECD szerint

2015.11.09. 17:06

Az OECD friss prognózisa a magyar gazdaság jelentős lassulását várja jövőre, majd 2017-ben a növekedés újra erőre kaphat. Az értékelés alapvetően pozitív, de azért van benne kritika is.

A magyar gazdasági növekedés a magánfogyasztásnak köszönhetően 2015-ben erős maradt, annak ellenére, hogy az agrárszektor lassulása az év közepén rontotta a növekedési adatokat. Majd 2016-ban lassulás várható, miután az uniós strukturális alapokból történő kifizetések lassulása és az új uniós pénzügyi ciklus indulása következtében az állami beruházások visszaesnek, illetve mert a költségvetési irányvonal kevésbé alkalmazkodóvá válik.

A gazdasági növekedés 2017-ben viszont újra élénkülhet az újabb állami beruházások révén - állapítja meg az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentése Magyarországról, írja a Napi.hu.

Mutató 2015 2016 2017
GDP-növekedés (%, év/év) 3 2,4 3,1
Magánfogyasztás (százalék) 3 3,2 3,2
Áruk és szolgáltatások exportja (a GDP %-ában) 1,8 1,1 2
Áruk és szolgáltatások importja (a GDP %-ában) 7,3 4,9 5,2
Nettó export 0,7 1,1 1,3
Költségvetés egyenlege (a GDP %-ában) -2,3 -1,9 -1,5
Bruttó államadósság (a GDP %-ában) 99,6 97,9 95,4
Maastrichti államadósság (a GDP %-ában) 76,3 74,6 72
Fogyasztói árindex (százalék, év/év) 0,1 2,2 2,7
Munkanélküliségi ráta (százalék) 7 6,3 5,9
Folyó fizetési mérleg (a GDP %-ában) 4,3 5,5 6,4

A jelentés szerint:

  • A fogyasztás meglehetősen erős marad a következő két évben. Az idei lendületet a bankok egyoldalú kamatemelései és költséges devizatranzakciók miatt fizetendő egyszeri kompenzációja segítette, újabb hasonló egyszeri hatással viszont nem lehet számolni.
  • Ezt viszont legalább részlegesen ellensúlyozza a versenyszektor élénkülő munkaerő-kereslete és az alacsonyabb szja. A fogyasztói bizalmat és a pénzügyi stabilitást az OECD szerint javította a devizahitelek forintosítása.
  • A foglalkoztatás növekedését egyre inkább támogatja a magánszféra munkaerő-kereslete, de a közmunkaprogram is hozzájárul a munkanélküliség csökkenéséhez. Az OECD szerint bár a közmunkaprogram a gazdasági növekedés erősíti, ám át kell alakítani ahhoz, hogy a sérülékeny csoportok - romák, alacsony képzettségűek - munkaerő-piaci kilátásait javítsa. Az elemzés szerint a fiatal nők munkaerő-piaci részvételi aránya is alacsony, de miközben a rugalmasabb munkabeosztás jó irányba tett lépésnek tűnik, ennél többre lehet szükség.
  • A bérek nem emelkednek jelentősen,  az infláció 2017 végére elérheti a jegybanki 3 százalékos célt.
  • A költségvetési politika semleges, a GDP-arányos államadósság csökkenő pályán marad.
  • Pozitív kockázat lehet, ha a laza monetáris politika hatása - különösen az nhp - a vártnál erősebb lesz, az üzleti és ingatlanpiaci beruházások a vártnál gyorsabb javulást mutathatnak. Amennyiben a foglalkoztatás növekedése pozitív meglepetést okoz, az a magánfogyasztások felgyorsulását is eredményezheti.
  • Negatív kockázat lehet, hogy az autóipari termelés túlsúlya, ami miatt jelenlegi dízelbotrányból fakadó termeléskiesés törékennyé teheti a gazdaságot. Az USA-ban egy vártnál gyorsabb monetáris politikai normalizálódás az MNB-t vártnál hamarabbi szigorításra kényszerítheti.