Elszámoltatják Matolcsyékat: hová lett a pénz?

2015.11.13. 07:18

Független szakértők is segíthetik a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát abban a vizsgálatban, amelyet Matolcsy Györgyék utóbbi időkben megszaporodott költekezései miatt indítanak.

Az ötletet, miszerint politikától független, külső szakemberek is részt vehetnének az fb munkájában Pápa Levente, az Együtt alelnöke vetette fel, az ellenzéki politikus javaslatára pedig a felügyelőbizottság fideszes elnöke is nyitott volt csütörtöki találkozójukon.

Pápa az Indexnek elmondta, Papcsák Ferenc egyetértett vele abban, hogy az MNB pénze közpénz, és a jegybank alapítványai is közpénzt költenek. És bár jelenleg még jogászok vizsgálják, hogy a felügyelőbizottság közvetlenül ellenőrizheti-e az alapítványok tevékenységét is, ahhoz nem férhet kétség, hogy mivel közpénzt költenek, legalább az Állami Számvevőszék vizsgálhatja majd a működésüket.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank Matolcsyék színre lépése után sokáig felügyelőbizottság ellenőrzése nélkül működött, a jegybanki profitból pedig drága ingatlanokat, kastélyokat, műkincseket vásárolt, alapítványokat hozott létre. A helyzetet idén nyáron sikerült csak rendezni, amikor összeállt az új bizottság, benne két, a kormány által jelölt minisztériumi emberrel, és három pártok által delegált taggal: Madarász László és Szényei Gábor András kormánypárti képviselővel, és a jobbikos Nyikos Lászlóval.

A felügyelőbizottság szeptember végén közölte, vizsgálatot indítanak, hogy kiderüljön, jogszerűek voltak-e az MNB ingatlanvásárlásai, és rendben volt-e a Pallas Athéné alapítványok létrehozása. Mivel ezek azok az ügyek, amelyek a közvéleményt is a leginkább érdeklik az utóbbi időben a jegybank működésével kapcsolatban, Papcsákék azt ígérték, hogy az eredményről is tájékoztatni fogják majd a lakosságot.

Az ingatlanos ügyeket, amelyre nagyjából 90 milliárd ment el, a Nyikos László vezette munkacsoport vizsgálja majd, a mintegy 300 milliárd forinttal létrehozott alapítványok köre Madarász Lászlóhoz tartozik, Szényei pedig a durván 30 milliárdos értéktár programot, vagyis a műkincsvásárlásokat nézi majd át.

Pápa Levente szerint Papcsák csütörtöki megbeszélésükön azt mondta, hogy az egyes munkacsoportokat irányító fb-tagok külső és belső munkatársakat is bevonhatnak a vizsgálatba, annak tehát, hogy a politikától független szakértők is részt vegyenek az MNB pénzügyeinek átfésülésében, elviekben nincsen akadálya.

Pápa az Indexnek azt mondta, konkrét személyekre is vannak javaslatai, Papcsák pedig megígérte, hogy közvetíti a névsort a vizsgálatot végző fb-tagok felé. Arról azonban, hogy aztán ténylegesen kit vonnak be, a munkacsoportok vezetői döntenek majd.

Az ellenzéki politikus szerint mindenesetre nagyban hitelesítené az fb vizsgálatát, ha bevonnának egy a nyugati jegybanki munkában jártas, hasonló programokra rálátó szakembert, egy könyvvizsgálót és egy ingatlanos szakértőt is valamelyik nagy tanácsadócégből. Rajtuk kívül pedig még egy az alkotmányjogban jártas, illetve egy költségvetési ügyekhez értő külső munkatárs jelenlétére lenne szükség. A vizsgálat várhatóan március körül zárulhat le.

Korábban Pápa azt is kérte a Papcsák Ferenc vezette felügyelőbizottságtól, hogy számoltassák el Matolcsyékat, hogyan költötték el azt a hatmilliárd forintot, amely a Növekedési Hitelprogram reklámozására ment el. A fideszes fb-elnök erre is ígéretet tett. Az MNB igazgatótanácsának elvileg a januári fb-ülésig kell elküldenie az erről szóló beszámolót, Papcsákék ott döntenek majd arról, hogy elfogadják-e azt, vagy ebben az ügyben is vizsgálatot indítanak.