Szórjuk a pénzt közmunkára, de minek

2015.11.13. 08:54

Csupán a közfoglalkoztatottak 13,3 százalékának sikerült elhelyezkednie a nyílt munkaerőpiacon a közmunkából való kilépést követő hat hónapon belül - derül ki a Belügyminisztérium tanulmányából, ami arra keresi a választ, hogy milyen tényezők segítik, illetve melyek hátráltatják a közfoglalkoztatásból kilépők elhelyezkedését, írja az Mno.hu.

A korábbi közmunkások 45,8 százaléka a közmunka után 180 nappal még mindig regisztrált munkanélküli volt. Kicsit több mint 33 százalék volt azoknak az aránya, akik újra közmunkások lettek, és 6,7 százalék nem dolgozott, de nem is regisztrálta magát munkanélküliként.

Az is kiderült, hogy a nők és a 25 év alatti fiatalok közül többen találtak munkát, mint a férfiak és az idősek közül. A 2011 és 2013 közötti időszakot felölelő, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által előállított adatok alapján minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál könnyebben lép ki a közfoglalkoztatásból, és az is számít, hogy az álláskereső mennyi ideje munkanélküli. 

A tanulmány szerint azok, akik képzésben, vagy a közmunka mellett más programban is részt vettek, nagyobb arányban helyezkedtek el a munkaerőpiacon. A részmunkaidő viszont nem kedvezett az elhelyezkedés szempontjából.