Jól járunk a forintunkkal

2015.11.16. 08:50

Eleve felesleges volt létrehozni a közös európai valutát - állítja a Financial Times blogjának szerzője, aki példákkal támasztja alá, hogy jobban járnak azok az országok, köztük a kelet-közép-európai államok is, amelyek nem tagjai valamilyen valutaövezetnek - írja a Napi.

Az euró mellett érvelő közgazdászok szerint a közös pénz bátorítja a határokon átnyúló befektetéseket és kereskedelmet, miközben megszünteti a valutaleértékelésekből fakadó kockázatot, a valutaunióban részt vevő országok lakóinak életszínvonala közeledhet egymáshoz, kisimulhatnak az üzleti ciklusok, alacsonyabb lehet az infláció és minden államban gyorsulhat a termelékenység növekedése. 

Matthew C. Klein a Financial Times pénzügyi szakírója szerint a szép célok nem valósultak meg. Nem csupán az a gond, hogy az eurózóna hiányosságai felerősítették a pénzügyi válság romboló hatását, hanem - ahogy az a Centre for European Reform kutatóintézet konferenciáján kiderült - a közös valuta már a válság előtt sem teljesítette a vele szemben támasztott elvárásokat. Az euró bevezetése legalábbis felesleges, de lehet, hogy káros volt.

Klein ezt követően hoz néhány példát arra, hogy a valutaunióhoz az eurótagállamoknál sokkal közelebb álló országok jól megvannak közös deviza nélkül. Az egyik Ausztrália és Új-Zéland esete, de ezt erősíti Norvégia és Svédország, illetve az USA és Kanada példája is. 

Az összehasonlítás szerinte világosan mutatja, hogy az eurózóna-tagság nem hozta azt a pluszt a fejlett és fejletlen európai országok konvergenciájában, amiről a közös valuta megalkotói álmodtak.