Kipakolták a táskáját a biztonságiak, kártérítést kapott

2015.11.17. 17:15

Több százezer forintos kártérítést ítélt meg kedden a bíróság annak a szegedi férfinak, akinek még tavaly pakolták ki a táskáját a biztonsági őrök egy áruházban, mert azt hitték, ellopott valamit – írja a Délmagyar.hu. A férfi még tavaly szilveszter előtt egy nappal ment be egy áruházba, majd kifelé menet a biztonságiak arra kérték, mutassa meg a táskáját.

Ő ezt nem akarta, csak az üzletvezetőnek, de mikor jött még pár securitys, inkább megmutatta. Ahelyett viszont, hogy ezután elmehetett volna, elállták az útját, megragadták a kezét, és egy külön ellenőrző helyiségbe kísérték. Mint kiderült, gyanúsnak tartották a férfi viselkedését, és ezért akarták átvizsgálni, hogy biztos nem lopott-e el semmit. 

Csakhogy ezt nem tehették volna meg.

A személyes szabadság és az emberi méltóság megsértéséhez bőven kevés az, hogy valaki gyanúsan viselkedik, ez még ahhoz is kevés lenne, hogy belenézzenek a táskájába – mondta ki a bíróság, miután az áldozat beperelte az áruházat.

A Délmagyar.hu-nak nyilatkozó szakember szerint a magyar társadalom nem nőtte ki a régi reflexeket, és a legtöbben igyekeznek megfelelni a hivatalosnak látszó személyeknek, például biztonsági őrüknek. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarához évente pár száz panasz érkezik ilyen ügyek miatt, per viszont tíznél kevesebb indul.