Kiterjeszti az online pénztárgépek körét a NAV

2015.11.19. 12:10 Módosítva: 2015.11.19. 14:40

A PwC mai budapesti konferenciáján öt közép- és kelet-európai ország pénzügy- és gazdasági szakemberei közös fellépésre szólítottak fel az áfacsalások visszaszorítása érdekében, amelyek régiós szinten nagyjából annyi pénzt tesznek ki, mint egy-egy ország teljes éves adóbevétele. 

Az Európai Bizottság adatai szerint az áfabevétel-kiesés az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiban az egyik legmagasabb: Csehországban 22,4 százalék, Magyarországon 24,4 százalék, Lengyelországban 26,7 százalék, Szlovákiában 34,9 százalék, Romániában pedig 41,1 százalék. A magyar adat összegszerűen 500-750 milliárd forintnak felel meg.

Ez az egész régiót érintő probléma hozzávetőleg évi 27 milliárd eurós bevételkiesést okoz az öt résztvevő ország költségvetésének. Összehasonlításképpen, ez az összeg jelentősen magasabb, mint Szlovákia évi teljes adóbevétele.

- mondta Daniel Anghel, a PwC közép- és kelet-európai közvetett adózási vezetője. "A mai globalizált gazdaságban kiemelkedően fontos, hogy a régió országai közösen, következetesen és összehangoltan lépjenek fel az áfacsalások ellen. Az áfacsalások visszaszorítása a rejtett áfaköltségek csökkentése és a tisztességtelen adóverseny felszámolása révén a kormányok mellett az üzleti környezet számára is előnyökkel járna ”- jelentette ki. 

A konferencia résztvevői között volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Andrej Babiš cseh pénzügyminiszter. A panelbeszélgetésen a többi ország képviseletében részt vettek további pénzügy- és gazdasági minisztériumi tisztségviselők is. Varga Mihály elmondta, az elektronikus számlarendszer elindítására és az online pénztárgépek bevezetésére készül a kormány a szolgáltatóknál:

az autószervizeknél, taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén.

Ezen kívül tervezik a fordított adózás bevezetését egyes területeken, példaként a mezőgazdasági terményeket említette.

Az elmúlt években számos közép- és kelet-európai országban indultak adóigazgatási reform- és modernizációs programok az áfabevétel-kiesés mérséklésére. Ugyanakkor Lőcsei Tamás, a PWC adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője. elmondta: az utóbbi időben azt tapasztalták, hogy a korábban Nyugat-Európában alkalmazott áfacsalási konstrukciók Közép- és Kelet-Európában újra megjelennek.

Így például körhinta, illetve csalárd kereskedő jellegű csalásokat tártak fel a fémhulladék-kereskedelem, az élelmiszer- és agráripar, a textilipar, a számítástechnikai alkatrészek és a mobiltelefonok kereskedelme, az ingatlanszektor és a kiskereskedelem területén. Ezért a konferencián bemutatták az egyes közép- és kelet-európai EU tagállamok módszereiet és a legeredményesebbnek bizonyult jogalkotási és közigazgatási intézkedéseket. 

Az áfával kapcsolatos,átfogó cikkünket itt olvashatja el.