Féléves kortól jár a gyed extra jövőre

2015.11.19. 10:45

2016-ban változások lesznek a családtámogatási rendszerben, mondta el Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A 2014-ben bevezetett gyed extra, amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását, január elsejétől már a gyerek féléves korától igénybe vehető. A támogatás eddig csak egyéves kortól járt, a mostani változással akár 900 ezer forintos többletjövedelemhez juthatnak az arra jogosult családok, írja az MTI.

A gyed extrát 2014-ben csaknem ötvenezren vették igénybe. Novák Katalin elmondta, továbbra is megmarad a testvérgyed, amely azt jelenti, hogy két gyerek után kétszeres, három gyerek után háromszoros összeg jár, ha a gyerekek gyorsan egymás után születnek.

Bővül a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége is, 2016-tól már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: jön a mini, családi és munkahelyi bölcsőde is. Eddig a tízezer lakos feletti településeken volt kötelező bölcsőde fenntartása, a törvényjavaslat elfogadása után azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több három év alatti gyermek él, vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást. Bölcsőde- és óvodaépítésre 100 milliárd forint áll a kormány rendelkezésére a következő években.

Az államtitkár elmondta, kiterjesztenék a pedagógus-életpályamodellt a felsőfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelőkre. Ez csaknem 900 dolgozót érint. A további változások között említette, hogy 2016-tól egyszerre lehet majd igényelni a csecsemőgondozási díjat (csed) és a gyedet, tehát ezentúl nem kell külön-külön benyújtani az erre vonatkozó igényt. Ezenkívül megteremtik a családi pótlékról való lemondás lehetőségét is: ez azoknak a családoknak szól, amelyek megengedhetik maguknak, hogy lemondjanak erről a juttatásról.