Járatokat szüntet meg a MÁV decembertől

2015.11.19. 13:23 Módosítva: 2015.11.19. 14:04

Csütörtöktől nyilvános a MÁV új, december 13-ától érvényes menetrendje. Csépke András, a személyszállító vasúttársaság igazgatója a mai sajtótájékoztatón azt mondta, a kínálatot az utazási szokásokhoz igazították, a szolgáltatás színvonalát pedig emelik, írja az MTI.

Csépke szerint új menetrendben az alacsony kihasználtságú vonalakon járatokat szüntettek meg, ezzel 0,98 százalékkal csökkenni fog a 2016-os utaskilométer. Az így felszabaduló 1,5 milliárd forint költségmegtakarításból a jövő évtől háromszázzal növelik többek között a kalauzok és a mozdonyvezetők számát, illetve tovább bővítik a zsúfoltabb vonalakon a kínálatot.

A menetrendváltozással kapcsolatos közleményben azt írják, a MÁV-START növelni szeretné a vasutat választó utasok számát, ezzel a vonatok átlagos bevétel-fedezeti szintjét is emelné, miközben az adófizetői forrásokat kímélné. Az utasszám növekedését a menetrend finomhangolásától várják, amelyet az életbe lépés után gyűjtött információk alapján év közben is megtehetnek. 

A minimális utasforgalmat bonyolító vonalakon és idősávokban a csökkenő kínálat ellensúlyozására alternatív megoldásokat dolgoznak ki a közösségi közlekedésben résztvevők, áll a közleményben. 

A MÁV tovább modernizálja a  járműparkot 2016-ban. Az eddig forgalomba állított 42 új FLIRT motorvonatot további 6 darab FLIRT követi, így például a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon már csak új vonatok közlekednek majd, és néhány kelet-magyarországi járaton is felújított szerelvények fognak járni.

A közlemény arra nem tér ki, mely vonalakon ritkulnak vagy szűnnek meg a járatok. Az új menetrendet itt lehet böngészgetni, ha észrevesznek benne valami érdekeset, írjanak nekünk a tema+menetrend@index.inda.hu címre!