Árpád
-2 °C
9 °C

A Fitch bóvliban hagyta Magyarországot

2015.11.20. 22:13

Megerősítette Magyarország "BB plusz" szintű – a befektetésre ajánlott sávtól egy fokozattal elmaradó – besorolását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő érvényben hagyta a felminősítést valószínűsítő pozitív kilátást.

Az, hogy felminősítenek-e, vagy nem most pénteken, az utolsó pillanatig nem volt egyértelmű. A hitelminősítő ugyan több mint két hete jelezte , hogy Magyarország lehet a következő, amit kihúznak a bóvli kategóriából, és a héten a Bank of America-Merrill Lynch elemzői is azt írták, hogy szerintük meglesz a felminősítés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken azt mondta, nem számít arra, hogy a Fitch Ratings most felminősíti Magyarországot.

Pedig az utóbbi időben több olyan dolog is történt, ami a felminősítés mellett szólt. Például hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta a Quaestor-törvényt, illetve a kormány megígérte, hogy az EBRD megállapodásának értelmében jövőre csökkenti a bankadót.

A Fitchnél a magyar államadósság besorolása 2012 óta BB kategóriában van, ami csak egyel rosszabb annál, mint amit „befektetésre ajánlott” kategóriának hívnak. Ez azért rossz, mert bizonyos intézményi befektetőknek, például nyugat-európai nyugdíjpénztáraknak és hasonlóknak a szabályzata tiltja, hogy a legjobb minősítési kategóriánál rosszabba tegyék a pénzüket.

Ha felminősítik Magyarországot, akkor egyrészt többen vehetnek magyar államkötvényt, másrészt kevesebb kamatot kell fizetni a kötvények után, mert már elvileg már sokkal kisebb eséllyel válik fizetésképtelenné az ország, szóval kisebb a kockázati prémium. (Hogy mit is jelentene, ha felminősítenék Magyarországot, arról itt olvashat részletesebben)

De a Fitch felminősítése önmagában nem elég, mert ahhoz, hogy pl. egy német nyugdíjpénztár elég biztonságosnak tartsa a magyar államkötvényt, legalább két hitelminősítőnek kell befektetésre ajánlania azt. A másik két nagy hitelminősítő, az S&P és a Moody's azonban már döntött, egyelőre mindketten a bóvli kategóriában tartják az országot.

Összességében viszont az is igaz, hogy nagyon látványos hatás nem várható akkor sem, ha mindenkinél kikerülünk a befektetésre nem ajánlott besorolásból. A  2011-ben induló leminősítési hullám  negatív hatásai ugyanis mostanra jórészt eltűntek. A kedvező nemzetközi gazdasági környezet, és a magyar gazdaság mutatói is támogatták , hogy az állam mostanság a bóvli besorolás ellenére minden korábbinál olcsóbban kap kölcsönöket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.