Már megint nő a kórházak adóssága

2015.11.20. 16:18

Október végére már megint 46,7 milliárd forinttal tartoztak a magyar kórházak a beszállítóiknak, az adósságuk egy hónap alatt több mint 5 milliárd forinttal nőtt - ezt írja a Napi.hu a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján. Ezek szerint a költségvetési szervek októberig összesen 87,2 milliárd forint adósságot halmoztak föl, ennek több mint a feléért pedig az egészségügyi intézmények a felelősek. 

A kórházak nagy részénél nagyjából 10 százalékkal nőtt az adósság egyik hónapról a másikra, de a nagy megyei kórházaknál ez inkább 20-30 százalékos volt, és olyan intézmények is vannak, ahol ennél is gyorsabban nőtt a tartozása. A BAZ megyei kórházban például október végére csaknem megduplázta a szeptemberi 549 milliós adósságát, a budapesti Péterfy kórház tartozása 1,3 milliárd forintról több mint másfél milliárdra, az Uzsoki pedig 66 millióról 426 millió forintra dagadt a tartozásállomány.

Ez a növekedés a Kórházszövetséget annyira nem lepte meg, a szervezet saját felmérése is az adósságállomány havi 3-5 milliárd forintos növekedésére számított, az év végére pedig 55-60 milliárdosra nőhet az adósság. A beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség szerint ha ez így megy tovább, akkor jövő tavaszra nagyjából ugyanakkora tartozása lesz a kórházaknak, mint amekkora idén volt.

A különbség csak az, hogy idén májusban a kormány 60 milliárd forinttal konszolidálta a kórházak adósságát, vagy hát legalábbis ennyiből elkezdték törleszteni azt a 86 milliárdot, amivel az egészségügyi intézmények a beszállítóiknak tartoztak. Ez azt jelenti, hogy sokat próbáltak trükközni, és leghamarabb azok a beszállítók kaptak valamennyi pénzt, akik hajlandóak voltak lemondani a kamatokról. Most viszont egyelőre nincs szó arról, hogy megint lesz állami adósságrendezés. Ráadásul arról is szó volt még tavasszal, hogy az egészségügy reformjának részeként odafigyelnek majd arra, hogy a kórházak az adósságrendezés után ne adósodjanak el újra. Úgy tűnik, ez nem sikerült.