A magyarok többsége nem tud rendszeresen pénzt félretenni

2015.11.24. 15:52

A magyarok 58 százaléka nem tud rendszeresen pénzt félretenni, azok pedig, akik havonta tudnak megtakarítani, átlagosan nagyjából 36 ezer forintot tesznek félre - ez derül ki az Intrum Justitia követeléskezelő cég idei Fogyasztói Fizetési Jelentéséből.

A felmérés szerint a válaszadók több mint felével fordult elő az utóbbi egy évben, hogy legalább egy számlát késve fizetett, míg 36 százalék időben teljesített minden befizetést. A késve fizetők 55 százaléka azt mondta, nem is tudott volna fizetni, 41 százalék pedig a figyelmetlen volt és elnézte a dátumot. Leginkább a mobiltelefon- és internetszámlákkal és a közüzemi díjakkal késnek el a fizetők, a gyerekekkel kapcsolatos befizetni valókat (óvodai és bölcsődei költségek, tandíj) és a lakhatással kapcsolatos díjakat pontosan fizetik a magyarok.

A felmérésből kiderül még, hogy 

  • A válaszadók 14 százaléka az elmúlt 6 hónap során kölcsön kért vagy hitelt vett föl, hogy fizetni tudja a számláit. Többségük, összesen 73 százalékuk a családhoz, barátokhoz fordul segítségért, 20 százalék saját számlavezető bankjától, 21 százalék pedig egy másik banktól igényel hitelt;
  • A magyarok 44 százaléka nem engedhet meg magának előre nem látható kiadást, anélkül, hogy ne kellene kölcsönkérnie valakitől;
  • Csak 25 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem kérne kölcsön, ha valami be nem tervezett költsége merülne fel;
  • A megkérdezettek 44 százaléka gondolja úgy, hogy tud bánni a pénzzel, és csupán 7 százaléka érezte úgy, hogy nem tartja kézben pénzügyi helyzetének irányítását.

Az eredményekből az Intrum Justitia szerint az derül ki, hogy a pénzügyi tudatosság vagy annak hiánya generációkon át kódolva van; aki ma saját bevallása szerint tud bánni a pénzzel, az jobban megpróbálja majd a gyerekeit is megtanítani erre, hiszen ő is saját szüleitől tanulta ezt. Aki pedig nem tud bánni a pénzzel, azoknak 22 százaléka érzi fontosnak, hogy a gyerekeit jobb helyzetbe hozza. Függetlenül attól, hogy tud-e bánni a pénzzel, a válaszadóknak összességében az 55 százaléka fordít gondot arra, hogy a gyermekeit megtanítsa a pénzügyek kezelésére. A reprezentatív felméréshez 1081 embert kérdeztek meg Magyarországon.