Magánkezelésbe adná a kastélyokat L. Simon László

2015.11.24. 17:48

Tavasszal módosítani kell a nemzeti vagyonról szóló kétharmados törvényt, hogy az állami tulajdon megtartása mellett műemlék épületeket magánemberek és cégek kezelésébe adhasson az állam - mondta L. Simon László kedden Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastély parkfelújítása első ütemének záró rendezvényén. A Miniszterelnökség államtitkára szerint azért van szükség erre a módosításra, mert

csak így lehet megóvni azokat a kastélyépületeket és környezetüket, amiknek a felújítására a Nemzeti Kastélyprogramból nem jut forrás.

L. Simon szerint Fehérvárcsurgó kiváló bizonyíték arra, hogy ez működne is, mert itt az egykori tulajdonos család leszármazottja magánalapítványán keresztül gondoskodik az örökségről, miközben a tulajdonjog az államé.

Az államtitkár jelezte, hogy kezdeményezni fogja az ötpárti egyeztetést a törvénymódosításról és amennyiben az ellenzék is támogatja javaslatukat, akkor lehetővé tennék - akár ingyen is - alapítványok, gazdasági társaságok és magánszemélyek számára az évtizedek óta üresen álló és pusztuló kastélyok vagyonkezelésbe vételét. Cserébe az állam mint tulajdonos elvárná, hogy azokat szakszerűen felújítsák a műemlékvédelmi és jogszabályi előírások szerint, valamint biztosítsák az épületek és parkjaik látogathatóságát.