A végén még kibékül a kormány a bankokkal

2015.11.25. 13:51 Módosítva: 2015.11.25. 13:52

Néhány korábbi híreszteléssel szemben Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslata alapján valóban úgy tűnik, teljesíti a kormány a februári EBRD-megállapodásban vállalat célokat. Ráadásul a vártnál nagyobb és EU-konform bankadócsökkentés jön: minden egyes bank legalább 55%-os bankadócsökkentést kap jövőre, és még nagyobbat utána, írja a Portfolio. 

Az új tervezet szerint a hitelintézetek különadója 2016-ban nem haladhatja meg az idei bankadójuk 45%-át, 2017–2018-ban pedig a jövő évi bankadójuk összegét, ami nagyobb bankadó-csökkenést jelent, mint amiről eddig szó volt.

Az UniCredit, az OTP, a Budapest Bank, a Raiffeisen és a K&H bankadója a mostani szint közel 45%-ára, a többiek esetében pedig még alacsonyabb szintre csökkenhet. A csökkenés pontos mértékét a sok esetben nem nyilvános, kisebb adóalap-korrekciós tételek döntik el. 

A radikális csökkentés következtében bankadóból jövőre a kormány az idei 144 milliárd forint helyett legfeljebb 65 milliárd forintra számíthat. A pénzügyi vállalkozások adójának csökkentéséről ugyanakkor továbbra sincs szó. Ez arra ösztönzi a pénzügyi csoportokat, hogy a hitelezésen túlmutató tevékenységeket (pl. lízing, faktoring) ne egy külön érdekeltség keretében, hanem bankon belül végezzék. Ez persze hátrányosan érinti a függetlenül működő pénzügyi vállalkozásokat.