Új trükkel szívatná Simicskát a Fidesz

D ATI20151117020
2015.11.25. 12:22

Nem adta föl a kormánypárt, hogy keresztbe tegyen Simicska Lajosnak és minden más, már nem baráti oligarchának a földprivatizációban, ezért újra benyújtottak egy törvényjavaslatot, amivel az új földtulajdonosok egyoldalúan fölemelhetnék a földjük bérleti díját. 

Győrffy Balázs fideszes képviselő, aki egyben a Nemzeti Agrárkamara elnöke most benyújtott javaslata szerint, amiről az agrárszektor.hu írt, a földtulajdonos és a földbérlő a legalább 10 éves időtartamú haszonbérleti szerződéseknél a megkötéstől számított legfeljebb öt év múlva, majd további maximum ötévenként kezdeményezhetnék, hogy a bérleti díjat a piaci árakhoz igazítsák.

Ráadásul ha a bérleti díj a megállapított piaci ártól 20 százalékkal eltér, akkor akár fel is mondhatják a felek a bérleti szerződést.  

A bérlő persze fordulhat bírósághoz, de ha a bíróság is azt állapítja meg, hogy legalább 20 százalékkal kevesebbet fizet most, mint ami a piaci ár, akkor nem marad más választása, mint fizetni vagy felmondani a szerződést. 

A törvényt szinte biztos, hogy Simicskára és az érdekeltségében lévő Mezort Zrt-re írták, ami több ezer hektárt kapott bérbe még az első Orbán-kormánytól 2001-ben, mélyen a piaci áron alul. Győrffy még október végén beadott egy módosító javaslatot arra, hogy az új tulajdonosok megemelhessék a bérleti díjat, de ezzel félre lőttek, mert ahogy arra a Mezort Zrt. vezérigazgatója, Purgai Ferenc föl is hívta a figyelmet:

Győrffy első módosítója nem volt érvényes a 2013 előtt bérbe adott, úgyhogy Simicskáék eszerint tovább bérelhetnének a piaci ár alatt.

A Mezort aranykoronánként évente 580 forintért bérel 2001 óta, ami, ahogy Purgai eldicsekedte, annyira nem jó üzlet azoknak, akik megveszik most az államtól a földeket, hogy még a földvásárlásra kapott hitel kamataira sem elég. Nem is csoda, hogy nem tolongtak az emberek akkor, amikor a Mezort földjeit árverezték el. Most viszont ezzel a módosítóval a Fidesz hatalmas szívességet tesz az árverezőknek, ráadásul az új módosítóhoz elég az egyszerű többség, úgyhogy ez biztos, hogy át is megy majd a parlamenten.