Az MNB üdvöskéje lesz a tőzsdeelnök

2015.11.26. 07:48

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke lesz a Budapesti Értéktőzsde elnöke, miután az MNB hétfőn többségi tulajdonos lett a tőzsdében - írja jegybanki forrásokra hivatkozva a Magyar Idők. A tőzsde vezérigazgatója is egy MNB-s vezető, a jegybank jelenlegi tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója, Végh Richárd lesz. 

A 39 éves Nagy Márton pályája eddig is meredeken ívelt fölfelé, 2002-ben vezető közgazdasági szakértőként került az MNB-be, 2006-tól helyettes vezető, 2010-től igazgató, 2013-tól pedig már ügyvezető igazgató volt. Alelnök pedig akkor lett, amikor az MNB  másik ifjú titánja, Balog Ádám alelnök ment el vezetni egy másik céget, amit megvásárolt az MNB,  és lett az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. 

Nagy Márton a tőzsdeelnökség mellett a jegybanki alelnöki posztját is megtartja. A Bét amúgy még nincs hivatalosan a MNB tulajdonában, a többségi tulajdonrész megvásárlását még nem hagyta jóvá a GVH, de ez várhatóan december 18-ig megtörténik, úgyhogy a hivatalos bejelentés Nagy Márton kinevezéséről is akkor jöhet majd. 

Frissítés: Teljes vezetőségváltás jön

A Napi.hu úgy tudja, hogy a bécsiek által delegált fb elnök, Dezső Attila helyét a másik MNB-alelnök, Gerhardt Ferenc veheti át, emellett változik a tőzsde operatív vezetése is. Katona Zsolt a hírek szerint nem folytatja munkáját, az ő helyét Végh Richárd veszi át. A Kelert elnökként vezető Lantos Csaba továbbra is betölti majd az igazgatóság elnöki tisztségét, a hírek szerint az MNB az elszámolóház feletti teljes befolyás megszerzése után sem tervez változást. A következő 5 évre szóló tőzsdei stratégiát a következő 2 hónapban dolgozhatja ki az új vezetés. Ezt a munkát egy most felálló tanácsadó testület segítheti, melynek tagja a tőzsde több korábbi vezetője, például Hardy Ilona, a BÉT első vezérigazgatója is.