A nyilvántartott kivándorlás is gyorsul

2015.11.27. 08:39

A nyilvántartott kivándorlás is párhuzamban van azzal, amit egyébként mindenki más is évek óta mér. Ez derül ki abból, hogy a Magyar Nemzet lekérte néhány érintett ország statitisztikai hivatalától, hogy tavaly hány magyar dolgozót tartottak nyilván.

Szóval az egyébként nagyon alulbecsült helyi hivatalos számok is meredeken emelkednek.  Ez nem csoda, hiszen 2014-ben ismét minimum másfélszer annyi, azaz legalább 31 500  magyar állampolgár vándorolt külföldre.

A legnépszerűbb célpontok Anglia, Németország és Ausztria. Ezen belül a legtöbben az Egyesült Királyságba mentek, oda mentek a legfiatalabbak és a legképzettebbek is. 

A brit KSH alapján viszont csak 55 ezer magyar kereső dolgozik náluk legálisan. Ez nem csak azért nagyságrenddel tévedő alulbecslés, mert egy felmérés alapján számolták ki, és csak a bejelentett lakcímmel, teljesen legálisan dolgozó embereket vették figyelembe. Összehasonlításképp: az NGM saját becslése alapján már 2012-ben 300 ezer magyar ment ki Angliába élni.

Mindenesetre a tendenciákat az alábecsült mérések is jelezhetik, ahogy itt jelzik is. Az Egyesült Királyság hivatalos felmérése alapján például 2012-ben még csak 35 ezer nyilvántartott magyar dolgozó volt náluk, egy évvel később 44 ezer, tavalyra 55 ezer.

Németországban hasonló a helyzet, bár ott talán egy fokkal pontosabb tartják  nyilván a legális munkavállalást. Ott a 2012-es 47 ezer magyar dolgozó tavalyra már 80 ezernél járt.