Kevesebb csipszadót kell fizetnie a cégnek, ha rendez egy futóversenyt

2015.11.30. 20:28

Beadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a parlamentnek a NAV átalakításával kapcsolatos törvényjavaslatot. A főbb tervekben nagy meglepetés nincs, jövőre a NAV háromszintű kormányhivatalból kétszintű központi hivatallá alakul, a felső szinten a központi irányítással, a vezetést Tállai András, a gazdasági tárca államtitkára és négy helyettes államtitkára látja majd el.

Az alsó szinten az állampolgárokkal, vállalkozásokkal közvetlen kapcsolatban álló megyei igazgatóságok állnak majd. Ezzel párhuzamosan megszűnik a hivatal hét régiós igazgatósága.

Érdekesebbek a javaslatban rejlő kisebb módosítások.

  • A módosítás szerint a vagyonosodási vizsgálatban becslés alkalmazásának az adóhatóság eljárásában kizárólag a vagyon elleni bűncselekmények, a pénz- és bélyegforgalom biztonsága elleni bűncselekmények, a költségvetést károsító bűncselekmények, a pénzmosás és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények gyanúja miatt indított büntetőeljárás esetén van helye. Ez nem azt jelenti, hogy csak ilyen esetekben indulhat vizsgálat, hanem azt, hogy ezekben az esetekben lehet becsléssel megállapítani, mennyi adóbefizetéssel maradt el valaki.
  • A látvány-csapatsportok támogatásánál az adózó a támogatás tényét 30 napon belül köteles a NAV-nak bejelenteni.
  • A népegészségügyi termékadóról (neta), vagy elterjedtebb nevén csipszadóról szóló törvény kiegészül az egészségmegőrző program definíciójával. Ilyennek minősül az egészséges étkezésre, életmódra, a sportolás ösztönzésére irányuló minden akció, program, amelyet az adóalany szervez. A törvényjavaslat szerint a neta összegét csökkenteni lehet – legfeljebb az egyébként fizetendő adóösszeg 10 százalékáig – az egészségmegőrző program költségével.