Korrupt Magyarország gyorsabban melegszik

2015.11.30. 08:33 Módosítva: 2015.11.30. 08:47

A románoknál több, ám az osztrákoknál kevesebb az esélye Magyarországnak, hogy a klímaváltozáshoz sikeresen alkalmazkodjon - legalábbis az ND-Gain módszertana alapján, olvasható az NRGreport.com cikkében.

Magyarország ma a 37. klímaváltozásnak legkevésbé kitett ország a Notre Dame Egyetemhez kötődő ND-Gain indexe szerint. 2002-ben hazánk azonban még a 25. klímaváltozásnak legkevésbé kitett ország volt - azóta nagyjából folyamatosan csúszik lefelé a rangsorban.

Érdekes módon azonban nem Magyarország pontszámának a csökkenése okozza a lejtmenetet, hanem a többiek lettek jobbak. A számok tanulmányozásakor feltűnik, hogy 2002 óta az index egyik alkompenense, a kormányzás minősége folyamatosan romlik.

Érdemes egy pillantást vetni a kormányzás indexének egyik alösszetevőjére, a korrupcióra. A Világbank adatai szerint 2004-től folyamatosan romló a tendencia, egyre korruptabb országban élünk. A jogállamiság ereje, a "törvények uralma" 2006 óta csökken meredeken. A szabályozás minősége 2008-től csökken trendszerűen.

A legjobb a helyzet még - a grafikonon nem szereplő - politikai stabilitást és erőszakmentességet illetően, amely rosszabb ugyan a 2002, évinél, de messze nem romlott úgy, mint a többi kormányzási indikátor.

Mindez természetesen rosszul hat a kormányzás hatékonyságára, ezen keresztül Magyarország klímaváltozáshoz történő alkalmazkodási képességére is.