Pár hét múlva kitiltják a török zöldséget Oroszországból

2015.11.30. 16:27

Oroszország „heteken belül” leállítja a török zöldségek és gyümölcsök importját, válaszul arra, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai–török határ térségében – jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn. A büntető intézkedés csak hetek múlva lép életbe, mert időt akarnak hagyni az orosz vállatoknak, hogy új beszerzési forrásokat találjanak.

Az embargó egyelőre nem terjed ki a török ipari termékekre, de Medvegyev azt mondta, hogy

a kormány szükség esetén bármikor kiszélesítheti a listát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton írta alá a Törökországot sújtó szankciókról szóló rendeletet. Ez megtiltja a charter repülőjáratokat Törökországba, miután az ott tartózkodó utolsó orosz turista is elhagyja az országot, az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda, és megtiltja bizonyos török áruk importját.

Vlagyimir Putyin arról is döntött, hogy korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét, és azt is, hogy az orosz cégek török munkavállalókat vegyenek fel 2016. január 1-jétől, és ugyanettől az időtől törökök csak vízummal utazhatnak majd Oroszországba.

Törökország 6,6 milliárd dollárnyi árut szállít évente az orosz piacra, ennek a felét a zöldség és gyümölcs teszi ki. A londoni Capital Economics szerint ettől függetlenül az embargónak nem lesz nagy hatása a török gazdaságra, legrosszabb esetben is csak 0,5 százalékkal csökken emiatt a török GDP. Hogy mennyire fáj majd mindkét félnek a gazdasági bosszú, arról itt olvashatnak részletesebben.