Kirakhatják a kéményseprőket

2015.12.01. 14:42

Pintér Sándor törvényt módosítana kéményseprésről, írja az MTI. Ennek lényege, hogy az önkormányzatok a törvény hatályba lépésétől számított huszonegy napon belül dönthetnek, hogy a hatályos közszolgáltatási szerződésük alapján, annak lejártáig biztosítják a szolgáltatást, vagy 2016. július 1-től felmondják azt, a tevékenységet pedig egy kormány által kijelölt szolgáltató látja el.

Az önkormányzatok az életben lévő kéményseprési szerződésüket nem hosszabbíthatják meg és nem köthetnek helyette újat. A kéményseprési díjakat a településüzemeltetésért, kéményseprő-ipari tevékenységért felelős miniszter rendeletben állapítja majd meg.

Kétszer próbálkozhatnak ingyen

A javaslat szerint a cégeknek mindenképp fizetni kell a biztonságos kéményért vagy annak ellenőrzéséért. A magánszemélyekhez pedig kétszer szállnának ki ingyen, ha valaki harmadszorra se engedi be a kéményseprőt, akkor ki kell fizetnie a a miniszter által kijelölt kéményseprési ár harmadát. 

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke november elején mondta még el, hogy Magyarországon mintegy 900 kéményseprő dolgozik, ebből most 322-en helyezték kilátásba a pályaelhagyást, ha december 21-ig nem kerül újra a parlament napirendjére a kéményseprők jövőjét érintő törvénymódosítás.

A kormány tavasszal már akart egy, a kéményseprésről szóló új törvényt, amely szerint az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerülne a lakossági kéményseprési közszolgáltatás. Erről azonban döntés még nem született, ezért azt sem lehetett tudni, hogy 2016. január 1-től a kéményseprőknek ki lesz munkáltatója, milyen keretek között kell majd dolgozniuk, illetve milyen bérekre számíthatnak - mondta akkor Vámos. Az adataik alapján, hogy a bizonytalanság miatt az elmúlt 1-1,5 évben a kéményseprők mintegy fele már elhagyta a pályát.