Többmilliárdos autóbeszerzés a Nébihnél

2015.12.07. 10:35

Hatéves autóparkját cseréli le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti, mezőgazdasági és erdészeti részlegei, írja a Napi.hu. A közbeszerzési felhívás határideje december 23., eddig kell ajánlatot tenniük a cégeknek.

Az előzőt 2009-ben kötötte a hivatal elődje, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 4,99 milliárd forintért hat évre. A szerződés hosszabbítására van törvényes lehetőség, ezt egyszer már meg is tette a Nébih, 72-ről 77 hónapra nyújtva az érvényességét. A hivatal szerint ugyanakkor szükség van az autók cseréjére, mert fontos a munkatársak biztonsága, és mert egy öreg gépjárműparkot nem lehet költséghatékonyan üzemeltetni. A Nébih és a kormányhivatalok jelenleg 145 darab Suzuki Swiftet, 398 Suzuki SX4-et, 153 Suzuki Jimny terepjárót, 134 Ford Ranger pickupot és 8 Ford Tranzit kisbuszt használnak. A vezetők főleg 5-13 éves Skodákkal járnak.

A közbeszerzés némileg ellentmond Lázár János nyári kijelentésének, amely szerint a közeljövőben költségmegtakarítási okokból semmilyen gépjárműbeszerzés nem lesz. Ekkor a kormány szükségtelennek minősített és visszavonatott egy 6 milliárdos, járművásárlásra szóló központosított közbeszerzést. A Nébihnél viszont úgy tartják, a bérleti és üzemeltetési szerződés nem számít valódi beszerzésnek, és valószínűleg ebben a Miniszterelnökség is egyetért, mivel velük egyeztetve írták ki a pályázatot. 

A 6 milliárdoshoz hasonló volumenű állami autóbeszerzés nem volt nyár óta, de az állami intézmények saját hatáskörben megoldják az autóbeszerzéseiket. Legutóbb a GVH hívta fel magára a figyelmet egy 12 milliós Mazda terepjáró vásárlásával, amit a munkatársak használnak majd a kiszállásokhoz.