Csökkent az Iszlám Állam terroristáinak fizetése

2015.12.09. 21:48

Az Iszlám Államnak (IÁ) jelenleg havonta 80 millió dollár (több mint 23 milliárd forint) a bevétele, de a dzsihadista szervezet az utóbbi időben egyre nehezebben tudja egyensúlyban tartani költségvetését, írta az MTI az IHS üzleti tanácsadó cég jelentéséből. Hogy miből van pénze a világ jelenlegi főellenségének, azt ebben a cikkünkben részletesen levezettük

Az IHS most először látja annak jelét, hogy a dzsihadista szervezetnek problémát okoz jövedelmének stabilan tartása. A szakértők arról számoltak be, hogy az IÁ egyes jelentések szerint csökkentette harcosainak fizetését, új agráradót vezetett be, továbbá nőtt az áram és más alapvető fogyasztási cikkek ára.

A jelentés szerint kezd érződni az IÁ kőolajipari infrastruktúrája ellen az Egyesült Államok vezette katonai koalíció és Oroszország által intézett támadások hatása. Ezenkívül Törökország nehezebb megközelíthetősége, és a török hatóságok fellépése a szíriai határon zajló csempészet ellen is nehezíti a dzsihadisták dolgát.

Az ISH elemzésében megállapítja, hogy a terrorszervezet új pénzügyi források után kénytelen nézni, és ezt mindenekelőtt a belső piacon fogja keresni. A londoni intézet egy másik elemzője, Ludovico Carlino elmondta, hogy a dzsihadisták jelenleg 20 százalékos adót vetnek ki a szolgáltatókra, s az embereknek már így is gondot okoznak a fizetnivalók.

Az Iszlám Állam tavaly nyáron jelentős területeket vont uralma alá Szíriában és Irakban, és azóta vaskézzel irányítja az ott élőket. Strack szerint az IÁ hatalmának csúcspontja éppen a területfoglalási időszakra, elsősorban Moszul bevételének idejére tehető. "Azóta területek kerültek ki a dzsihadisták keze közül, és elkezdtek pénzektől elesni" - jegyezte meg.