Forintosították a hitelét, többszörösére ugrott a tartozása

D ATI20151103008
2015.12.09. 08:10

A devizahiteles autósok a napokban kapják meg a forintosításról szóló leveleket, sokaknak azonban csalódniuk kell. Bár a többség jól jár, nem mindenkinek csökken a törlesztője a forintosítással.

A Blikknek például nyilatkozott egy nő, akinek megugrott az adóssága, miután forintosították a 2007-ben felvett frankhitelét. A pénzből annak idején Suzukit vásárolt, a tehertől két év múlva szabadult volna. Az átváltás után azonban a bank szerint még hat évig fizetnie kell, nagyjából annyit, amennyit eddig összesen törlesztett.

Eddig 2 millió 400 ezret fizetett vissza, a szerződés 2017-ben jár volna le. A forintosítás után még hat évig, 2023-ig kell törlesztenie, és még egyszer ugyanannyit, amennyit már megfizetett. Miközben a hitelből vett Suzuki is már csak pár százezer forintot ér.

A magyarázat, hogy az autós és személyi devizahiteleket 256 forintos árfolyamon rendezik, tehát ha valaki ennél jobb árfolyamon vette fel a hitelt, akkor az akkori és a 256-os árfolyam közti különbség őt terheli.

A jó hír viszont az, hogy a forintosítást nem kötelező elfogadni. A legtöbben ugyan jól járnak vele, de a döntés előtt érdemes tájékozódni. Ha a törlesztőrészlet a forintosítás miatt több mint 25 százalékkal nő, a futamidőt is meghosszabbítják.

MNB: Az árfolyamgyűjtős ügyfelek törlesztője nőhet

A cikk megjelenése után a Magyar Nemzeti Bank közölte, a forintosítás nyomán kizárólag az esetleges már késedelmes hiteltartozás, illetve az úgynevezett árfolyamgyűjtős (ballon vagy bullet, tehát az árfolyamváltozások ellenére fix törlesztést fizetett, majd a felhalmozódott sok százezres tartozást egyben kifizetendő) ügyfelek esetében nőhet a törlesztő részlet, a többi – nem késedelmes, nem árfolyamgyűjtős – esetében csökken vagy változatlan marad. De a késedelmes vagy árfolyamgyűjtős ügyfelek sem járnak rosszul: a forintosítással az ő tőketartozásuk is csökken, felhalmozódott tartozásukat pedig a futamidőt méltányosan kitolva meg tudják fizetni. Az árfolyamgyűjtős ügyfeleken ezt a tartozást mindenképpen követelték volna a bankok, csak az eredeti devizahitel-szerződés szerint két év (s nem pl. hat év) alatt kellett volna megfizetnie azt az ügyfélnek.