Csak 40 év alatti adminisztrátor kellett a NAV-nak

2015.12.11. 10:29

Megbüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság a NAV-ot, amiért nyáron olyan álláshirdetést adott fel, amelyben 40 évben maximálta a felvehető jelentkezők életkorát, derül ki az EBH honlapján közzétett határozatból

A szóban forgó hirdetést 2015. július végén írták ki. A Hatóságnál egy 44 éves, a kora miatt eleve kizárt álláskereső tett bejelentést a diszkrimináció miatt. Ezután az EBH nyilatkozattételre hívta fel az adóhivatalt, ami próbált mindent tagadni:  rágalmazással vádolták a bejelentőt, és annak bizonyítására, hogy nem alkalmaznak hátrányosan megkülönböztető gyakorlatot, elküldtek öt korábbi álláshirdetést az évből, amelyek közül a legújabb májusban kelt. 

Mivel a bejelentett hirdetés július 22-én jelent meg, a hatóság újbóli nyilatkozattételre kötelezte a NAV-ot. Ekkor kiderült, a hirdetésben valóban szerepelt a 40 éves életkori maximum, amit a NAV-nál úgy próbáltak kimagyarázni, hogy a kitétel

adminisztratív hiba miatt került a szövegbe.

Közölték azt is, hogy végül nem érte hátrány a jelentkezőket a koruk miatt, mivel több 40 év feletti jelentkezőt is behívtak személyes interjúra, és a végül felvett négy ember közül az egyik idén tölti be a 44-et. 

Az EBH ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a NAV a hirdetéssel kárt okozott az idősebbeknek, mivel sokan lehettek olyanok, akik a szöveg miatt már eleve be sem adták a jelentkezésüket –valószínűleg a bejelentő is közéjük tartozik. A NAV pénzbüntetést nem kapott, az EBH a hatérozat nyilvánosságra hozatalával bünteti az adóhivatalt.