Ab: Nem vehet bármit a kormány az eladott földekből bejövő pénzből

2015.12.15. 13:56

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Földet a gazdáknak! programmal kapcsolatos kormányhatározat egyik rendelkezését - közölte a testület a honlapján kedden.

Az Ab szerint a kormányhatározatnak a földek értékesítéséből származó bevétel felhasználásáról szóló rendelkezése ellentétes a korábban törvényben megállapított felhasználási célokkal, ezért ezt a pontot megsemmisítette.

A törvény szerint a pénzt földvásárlásokra és birtokpolitikai célokra kell fordítani, a kormányrendelet viszont általánosságban a nemzeti vagyon gyarapítását szabja meg célként.  A problémás részt a testület megsemmisítette.

A kormányhatározat és a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes rendelkezéseinek alkotmánybírósági vizsgálatát ötvenkét ellenzéki országgyűlési képviselő kezdeményezte. 

Kedden Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságában azt mondta, hogy folytatni kell a földárveréseket január-februárban is, ha arra van igény. Miniszteri meghallgatásán Lázár János elmondta, hogy a teljes helyi nyilvánosság mellett zajló földárverésekről napi jelentést kap. Szerinte a rendszer megfelel az uniós előírásoknak.

Hétfő estig mintegy 95 ezer hektárt értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, amit várakozásokon felüli aránynak nevezett, ebből 130 milliárd forint bevétele keletkezett az államnak.

Az ellenzéki kritikákra reagálva közölte: mindössze 725 hektárra jelentkezett 10 olyan "külföldi" vevő, aki Magyarországon gazdálkodó kettős állampolgár. Az ellenzéki felvetésekre reagálva azt is jelezte: nyitottak arra, hogy a nem értékesített állami földeket önkormányzatok részére átadják szociális értékesítésre.