Nyitottak egy kiskaput a közbeszerzési törvényben

2015.12.16. 13:21

Újabb kiskaput nyit meg a frissen elfogadott közbeszerzési törvényben egy kedden elfogadott módosítás. Eszerint nem kell majd közbeszerzést kiírni, ha egy beszerzés a következőkből valósul meg:

  • egyedi kormánydöntésben megállapított beruházási támogatásból;
  • egyedi munkahely-teremtési támogatásból;
  • képzési, továbbá tanműhely-létesítési és- fejlesztési támogatásból;
  • kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásból;
  • nagyvállalkozások újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak támogatásából;
  • bármely, 2015. november 1. napját megelőzően igényelt, uniós illetve hazai költségvetési forrásból származó támogatásból.

Ez sok cégnek kapóra jön, Wellmann György, a Szecskay Ügyvédi Iroda szakértője szerint az új közbeszerzési törvény jelentősen kibővítette azoknak a vállalkozásoknak a körét, akiket közbeszerzési eljárásra köteleznek, a kisebb cégek azonban erre egyáltalán nem voltak felkészülve. A költségvetési és uniós források odaítélése a megváltozott közbeszerzési szabályoktól függetlenül folyamatosan zajlik és a 2015. november 1-én hatályba lépett közbeszerzési törvényben foglalt jogi szabályozás változatlanul hagyása zavarokat okozott volna.

Azok viszont most nehéz helyzetbe kerülhetnek a módosítással, akik november 1. után az új törvény miatt már a közbeszerzési költségekre is igényeltek támogatást, a módosítás miatt viszont mégsem lesznek közbeszerzésre kötelezettek. Wellmann György szerint nem tehetnek mást, mint hogy a támogatási szerződés módosítását kezdeményezik.