A bérek és a fogyasztás is növekedett októberben

2015.12.18. 10:25

Októberben 4,8 százalékkal nőtt az átlagkereset az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés, az előző havi 5,3 százalékkal szemben, jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal. Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi fogyasztás is megugrott, az előző évi adathoz képest 4,6 százalékkal nőtt.

Mivel októberben az éves infláció elhanyagolható volt, a keresetek emelkedésével csaknem megegyező volt a reálkeresetek emelkedése is. A vállalakozásoknál 3,9 százalékos keresetnövekedést mért a statisztika, a költségvetési intézményeknél pedig a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,7 százalékkal nőttek a keresetek. Az októberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék.

A keresetek mellett a fogyasztás is bővült ősszel. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,1 százalékos növekedést mértek, a nem élelmiszer-területen 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 3,4 százalékkal nőtt a forgalom. Ezen belül a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene különösen erőre kapott, 28 százalékkal emelkedett októberben.