A dietetikusok egy része kikerülne a menzarendelet hatálya alól
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 54 egészségügyi és szociális intézmény élelmezésvezetőjét kérdezte arról, hogy milyen változtatásokat tartanak leginkább szükségesnek a közétkeztetési rendelettel kapcsolatban.
A felmérésből kiderül, hogy bár a megkérdezettek 61 százaléka üdvözli a jogszabályt, úgy gondolják, hogy fokozatosabban kellene csökkenteni a só mennyiségét, és érdemes lenne átgondolni a tej és tejtermékek adagolását is – írja a közleményükre hivatkozva a Medicalonline.hu.
A felmérésből az is kiderül még, hogy:
- tízből kilenc válaszadó szerint (89%) sürgető lenne a normakeret emelése is.
- Az élelmezésvezetők szerint nagy baj, hogy egyre több az olyan étel, amit nem esznek meg az intézményekben, az idős betegek között 10-ből négyen például nem fogadják el a teljes kiőrlésű lisztből készül pékárut.
- A kórházba kerülők 40 százaléka alultáplált, 15-20 százalék esetében pedig már az első naptól kezdve indokolt lenne a tápszerek adása.