Saját lakást építőknek 25 millió is lehet az állami támogatás

2015.12.18. 17:26

Orbán Viktor elégedetlen volt a Fidesz-kongresszusra előkészített lakástámogatási csomag nagyságával, ezért az utolsó pillanatban maga húzta ki beszédéből a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kapcsolatos részt.

A miniszterelnök 2018-as újraindulása mellett a vasárnapi rendezvényen végül csak azt jelentette be, hogy a következő négy évben a lakásépítés áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentik, és az erről szóló törvényjavaslatot másnap be is terjesztik a parlament elé.

A korábbi elgondolás szerint a lakásáfához egy dupla összegűre emelt csok-támogatás is járult volna. Orbán döntése után azonban néhány nap alatt ezt az eredeti tervhez képest jelentősen kibővítették. A 10 milliós vissza nem térítendő támogatásból és 10 milliós kedvezményes hitelből álló új csomagot végül szerdán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hozta nyilvánosságra a kormányinfón.

A kormány egyszerre vár gazdaságfellendítő és népességszám-növekedési hatást a megemelt lakástámogatásoktól.

Az expressz sebességgel kidolgozott javaslatból számos részlet még most, több nappal a bejelentés után is homályos, de a három- vagy többgyerekes családok nem csupán 10+10 milliós támogatáshoz, hanem – amennyiben ki tudják használni – további 5 milliós áfa-visszaigénylési lehetőséghez is juthatnak.

A lakás-, illetve házvásárlásra és -építésre igénybe vehető csok, azaz régi nevén a szocpol rendszere eddig egy bonyolult táblázaton alapult. Az állami támogatás összegét befolyásolta a gyerekszám, a lakás komfortfokozat és négyzetméterára is. Ráadásul a lakásméretben megszabták a maximumot is, csak 160 négyzetméterig lehetett kérni.

Az új rendszer lényegesen egyszerűsíti a rendszert, és eltörli a 160 négyzetméteres felső határt is. A támogatás igénybevételénél a gyermekszám lesz a döntő. Egy és két gyerek esetén is lehet kérni, de akkor csak 600 ezer, illetve 2,6 millió forintot.

A 10 milliós állami támogatást és a 10 milliós kedvezményes hitelt a három vagy több gyereket nevelő szülők vagy családok vehetik igénybe, illetve azok, akik bevállalják a három gyereket. Akiknek nincs gyerekük, azoknak 10 év, akiknek egy van, azoknak 8 év, akiknek kettő, azoknak 4 év alatt kell teljesíteni a penzumot.

Úgy tudjuk, a kormány azzal kalkulál, hogy néhány év kell majd ahhoz, hogy az építőipar is felpörögjön, és megteremtődjön az a kapacitás, amely évente akár 35-40 ezer lakást produkál majd. A gyorsítás érdekében az építési szabályokat is egyszerűsítette a kormány. 300 négyzetméter alatti ház építésénél nem kell építési engedély. Az építkezést 15 nappal az építés előtt be kell jelenteni, a továbbiakban a tervező felelőssége, hogy az épület megfeleljen a jogszabályoknak.