10+10 milliós támogatás: munkanélkülieknek és büntetett előéletű embereknek nem jár majd

2015.12.23. 22:36

Újabb részletek derültek ki a tíz plusz tízmillió forintos családtámogatás feltételeiről. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára ugyanis szerdán a köztévében újabb dolgokat árult el.

A két legfontosabb:

  • Az igénylőnek féléves munkaviszonyt igazolnia kell, és munkaviszonyban kell állnia, amikor a támogatást kéri. 
  • Az erkölcsi bizonyítvánnyal is igazolt büntetlen előélet is a támogatás odaítélésének feltétele.

Ezeken kívül elmondta azt is, hogy ha valaki felvette a kedvezményt, de nem születik meg a harmadik gyermeke, akkor örökbe is fogadhat egy gyereket. Aki pedig nem tudja teljesíteni a feltételeket, két gyermek után járó támogatásra jogosult, de a különbözetet vissza kell fizetnie.

Azoknak, akik önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a feltételeket, nem kell büntetőkamatot fizetniük, ellenkező esetben azonban büntetőkamatot számolnak fel, amely a jegybanki alapkamat ötszöröse lesz.

Arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyaroknak is jár-e a kedvezmény, az államtitkár azt mondta: azoknak a magyar állampolgároknak, akik Magyarországra költöznek, vásárolnak egy lakást, ahol élni szeretnének, nyitva áll ez a lehetőség, de nekik is igazolniuk kell társadalombiztosítási jogviszonyt az Európai Unió területéről.

Mint arról írtunk, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt szerdán jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatásuk rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak.

A családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, ennek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. Emellett önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Az, hogy valamilyen formában szűkíteni próbálják majd az igénylők körét, várható volt, ha ugyanis az mindenkire vonatkozna, aki három gyermeket tervez, az éves szinten akár több százmilliárdos tételt is jelenthetne a költségvetésben. Magát a jogszabályt még év vége előtt beadhatják.