Hiányzik a képzett munkaerő

2015.12.23. 15:41

Egyre erősödik az a trend, hogy egyes szakmák képzett szakemberei után már a cégeknek kell versenyezniük, nem fordítva, írja a Pénzcentrum

Alig van már példa arra, hogy keresett pozíciókra egyáltalán maguk jelentkezzenek a reménybeli munkavállalók, a cégeknek kell őket felhajtatni. Egyre többen bíznak abban, hogy úgyis megtalálják őket. Mondjuk az a lap szerinti adat, hogy 100-200 megszólított jelöltből 2-4 jön el személyesen is találkozni a fejvadászcéggel, azt is jelezheti, hogy a jelöltek nem csak tudják, hogy nagy a kereslet rájuk, de elegük is van a zaklatásból. 

A Jobgroup szerint felkészült informatikai szakembereket, tökéletesen idegen nyelvet beszélő embereket és tapasztalt pénzügyeseket a legnehezebb találni, utánuk jönnek a jó marketingesek, a jogászok, a nem IT-s mérnökök és a gyakorlott felsővezetők. A több nyelven meglévő magas szintű nyelvtudás előnyeit ecsetelte a Trenkwalder is a lapnak. 

Untitled-1
Fotó: mnb

A beszélt idegen nyelvek számában egyébként a legrosszabbak vagyunk az egész EU-ban. Írország az igazi utolsó, de ők azért nem versenytársak, mert ott eleve az angol az egyik hivatalos nyelv. Magyarországon például csak a diákok 80 százaléka tanul angolt a középiskolában, ez az arány az uniós országokban jellemzően szinte 100 százalék.

Az álláshirdetésekben egyébként főleg inkább szakmunkát keresnek már a cégek, jelenleg a bolti eladó, pénztáros, raktáros, sofőr pozíciók vezetnek.