Eleonóra
2 °C
6 °C

Csokoládé, vodka és hal felett feszülhet egymásnak Moszkva és Kijev

2015.12.29. 22:43

Ukrajna kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszer-embargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi övezetről megkötött szerződést, mondta Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő kijevi évzáró sajtóértekezletén.

Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen Moszkvának a szabadkereskedelmi övezetre vonatkozó döntése és az élelmiszerembargó bevezetése miatt. Petro Porosenko elnök kedden írta alá a törvényt.

Ukrajna most Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része, de 2016. január 1-én életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény. Moszkva törvényt hozott az orosz-ukrán egyezmény 2016. január 1-től hatályos felfüggesztéséről, és bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszerembargót.

Arszenij Jacenyuk korábban azt mondta, hogy ha Oroszország 2016. január 1-én bevezeti a kereskedelmi embargót, Kijev kész hasonló válaszintézkedéseket hozni. Kedden azt mondta, hogy az ukrán kormány azután fogad el határozatot az Oroszország elleni büntetőintézkedésekről, hogy az államfő aláírja a december 24-én elfogadott törvényt, ami időközben meg is történt. A törvény értelmében az ukrán kormány tilalmat vagy korlátozást vezethet be egyes külkereskedelmi műveletekre, illetve megszüntetheti a vámtarifa-kedvezményeket.

Az ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium összeállította azoknak az áruknak a listáját, amelyeknek az Oroszországból történő behozatalára vonatkozó tilalom 2016. január 10-től hatályba léphet. A listán egyebek mellett pékáruk, péksütemények, csokoládé-bonbonok, hús, hal, kávé, fekete tea, gyermekélelmiszerek, füstszűrős cigaretta, sör, vodka és egy sor más termék szerepel, írja az MTI.

Jacenyuk sajtótájékoztatóján főként gazdasági kérdésekkel foglalkozott. Mint mondta, Ukrajna 10 milliárd dolláros hitelt vár a Nemzetközi Valutaalaptól 2016-ban. Jacenyuk 2 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságtól 2016-ban. Valerija Hontareva, az ukrán jegybank elnöke korábban azt mondta, hogy az IMF és más nemzetközi szervezetek, illetve partnerországok az idén összesen több mint 11 milliárd dolláros hitelt nyújtottak Ukrajnának.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.