FHB: Nem az állam ellen irányul a kisrészvényesek kizárása a tőkeemelésből

2015.12.30. 19:02 Módosítva: 2015.12.30. 20:48

Szerdán tőzsdezárás után az FHB Jelzálogbank Nyrt. a BÉT honlapján közzétett közleményben (pdf) reagált arra a napközbeni hírre, hogy a magyar állam pert indít a bank ellen, miután annak hétfői közgyűlésén kizárták az államot mint kisrészvényest a tőkeemelésből.

Az FHB szerda délutáni közlemény felidézi, hogy az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a közleménye szerint december 30-án keresetet nyújtott be a bírósághoz, hogy a a december 28-án megtartott rendkívüli közgyűlésén hozott, az MNV véleménye szerint jogellenes társasági határozatokat helyezzék hatályon kívül és azok végrehajtását függesszék fel.

Az FHB azt közölte, hogy „örömmel üdvözli a társaság részvényei iránt megnyilvánuló fokozott érdeklődést és azt, hogy a társaság tőkeemelésében a zártkörű tőkeemelésre felkért személyeken kívül mások – így a magyar állam – is részt kívánnak venni, és ezek szerint a Társaság menedzsmentjén kívül a fontos részvényesek is töretlenül hisznek a Társaság üzleti potenciáljában.”

Egy idei döntés és egy tavalyi

Felidézik, hogy a hétfői rendkívüli közgyűlésen 89,061%-os igen szavazattal született meg a döntés, hogy felhatalmazzák az igazgatóságot, hogy „az alaptőke 67,5 százalékával egyenlő összeggel, de – névértéken – maximum 4,45 milliárd forint összeggel emelhesse fel a társaság alaptőkéjét.” Ami ennél fontosabb: az FHB közlemény szerint nem a most hétfői közgyűlésen született döntés a részvényeseket megillető jegyzési elsőbbség kizárásáról.

A társaság részvényeseit megillető jegyzési elsőbbség kizárásáról ugyanis a közgyűlés 9/2014. (04.28.) sz. határozatával 2014-ben már döntött,

amikor kizárta a részvényesek jegyzési elsőbbségét abban az esetben, ha az igazgatóság a közgyűlés felhatalmazása alapján dönt a Társaság alaptőkéjének a felemeléséről. A közgyűlés 9/2014. (04.28.) sz. határozata, amely 2014. április 28-án született 99,81%-os igen szavazattal került elfogadásra, és az előterjesztést a maga idején a Magyar Állam nevében eljáró MNV is igen szavazatával támogatta” – olvasható a közleményben.

Ez a tavaly áprilisi közgyűlési határozat valamennyi jelenlegi nagy-, illetve kisrészvényes jegyzési elsőbbségét kizárta az igazgatóság tőkeemelési döntése esetén, tehát az nem az – ominózus határozatot egyébként szintén megszavazó – MNV ellen irányul, olvasható az FHB közleményében. Amely azt is megjegyzi: a most december 28-án megtartott rendkívüli közgyűlésén a részvényesek nem módosították a közgyűlés jegyzési elsőbbség kizárásáról szóló tavaly áprilisi határozatot, noha erre az MNV a Magyar Állam képviseletében a Társaság 2015. december 28-án megtartott rendkívüli közgyűlésén – helyben - javaslatot tett.

Mivel a jegyzési elsőbbségre vonatkozó tavaly áprilisi határozatot a mostani közgyűlés nem módosította, „ezért a közgyűlés 2015. december 28-án hozott határozatainak esetleges hatályon kívül helyezése sem biztosítana jegyzési elsőbbséget a magyar állam vagy a társaság más részvényesei részére” – zárul az FHB közleménye.

Így emel tőkét az FHB

Az FHB magáról az alaptőke emeléséről is adott ki tőzsdezárás után közleményt. Ennek értelmében az alaptőke-emelés 14 163 430 darab, egyenként 100 forint névértékű és 717 forint kibocsátási értékű osztalékelsőbbségi „B” sorozatú részvény, valamint  2 832 686 darab, egyenként 1000 névértékű és 7170 forint kibocsátási értékű „C” sorozatú törzsrészvény zártkörű kibocsátásával valósul meg. További részletek itt olvashatók (pdf).

A tőkeemelésről laptársunk, a Portfolio.hu készített átfogó elemzést. Mint írják, a Takarékbank és 30 takarékszövetkezet 30,5 milliárd forintnyi befektetéssel száll be az FHB Jelzálogbankba, ami az elmúlt években kialakított FHB-takarékszövetkezeti üzleti kapcsolatok erősödését és a növekedési lehetőségek minden eddiginél eredményesebb kihasználását ígéri. Ezzel most ért véget az a nyilvános, de az átlagszemlélő számára közepesen átlátható intézményi átalakulás, amely bázisán felépülhet az integráció és az FHB üzleti modellje, illetve kialakul a szektor tagjainak egymáshoz viszonyított kapcsolatrendszere. A teljes cikket itt olvashatja >>

Disclaimer: Spéder Zoltán, az FHB elnöke az Indexet kiadót Index.hu Zrt.-nek és tulajdonosának, a CEMP Zrt.-nek is elnöke.