Emánuel
3 °C
12 °C

Káoszos a kínai gazdaság, megy a tűzoltás

2016.01.05. 08:18

Újraindult a kereskedés a kínai tőzsdén, a tegnapi 7 százalékos zakó után azonban tovább esnek a részvények, a sanghaji összetett részvényindex 1,5 százalékos mínuszban áll. A kínai jegybank is közbelépett, ez azonban úgy tűnik csak átmeneti megnyugvást hozott - írja a Portfolio. Mindez egyébként eléggé hasonlít arra, ami tavaly nyáron történt, amikor a jegybanknak szintén be kellett avatkoznia azért, hogy enyhüljön a pánik (arról, hogy akkor mi volt a baj, itt írtunk részletesebben).

Az egész káosz oka, hogy a rossz hétfői hírek után mindenki attól retteg, hogy a kínai gazdaság a tervezettnél jobban fog lassulni.

Tegnap Amerikát is megviselték a kínai események, bár a napi mélypontokról azért zárásra valamelyest visszajöttek az indexek, így is jelentős, 1,5-2 százalékos esés lett a vége. Ázsiában a tegnapi hatalmas esések után ma reggel valamennyire megnyugodtak a piacok, bár Kínában azért ma is tovább esnek a részvények.

sanghaji összetett részvényindex 3 százalék körüli mínuszban indított, majd a korábbi záróértékig kapaszkodott vissza, mostanra viszont ismét esik, 1,6 százalékos csökkenést mutat. A térség többi piacon nincs nagy mozgolódás, Hongkongban és Japánban 0,5 százalék körüli leértékelődés látszik a meghatározó tőzsdemutatóknál.

Az átmeneti megnyugvásban, illetve a pánik enyhülésében nagy szerepet játszhatott, hogy a kínai jegybank tűzoltás jelleggel belépett a piacra és mintegy 20 milliárd dollárnyi likviditást pumpált a kínai pénzügyi rendszerbe. Ezzel a lépéssel a jegybank egyúttal azt is jelezhette, hogy nem hagyott fel a laza monetáris politikával.

A jegybank akciója mellett egyes források szerint ma az állami irányítás alatt álló befektetési alapok részvényeket vásároltak a lejtmenet megfékezése érdekében. A kínai tőkepiaci felügyelet jelezte továbbá, iránymutatást ad majd arra vonatkozóan, hogy a nagyobb kínai részvénytulajdonosok milyen formában, milyen megkötések mellett adhatnak el részvényeket. Egyes források szerint a főbb befektetői csoportokra vonatkozó részvényeladási tilalom az eheti lejáratot követően is fennmaradhat.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!