Kettőről ötmillióra emelik a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetését

2016.01.07. 23:01

Két és félszeresére, havi kettőről ötmillió forintra emelkedett a Magyar Posta vezérigazgatójának fizetése - derül ki a RTL Klub Híradójából. Nemrég írtuk meg, hogy a januártól újabb milliókkal emelik néhány állami cég vezetőjének bérplafonját, így most már 5 milliós alapbért kaphatnak többek között a Magyar Villamos Művek (MVM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), a Szerencsejáték Zrt. és a MÁV vezetői is.

Így kaphat januártól bruttó ötmillió forintot havonta Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója is. Idén a Magyar Posta dolgozói is kaptak fizetésemelést, de 150 százalék helyett nekik a fizetésük nagyságától függően csak egy és négy százalék közötti emelés jut. Ez azt jelenti, hogy például egy 110 ezer nettós fizetés után négyezer forintos fizetésemelés járt. A bérminimum is emelkedett, idéntől ez bruttó 128 ezer forint a posta dolgozóinak.

De nem Szarka az egyetlen cégvezető, akinek jelentősen emelkedik a fizetése a bérplafon emelése után:

  • Nagy Csaba, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója kettő helyett öt millió forintot keres 2016-tól,
  • Horváth Péter János, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezére kettő helyett négy milliót visz idéntől haza havonta,
  • a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó vezetője pedig 2 helyett három milliót fog keresni.

A Miniszterelnökség az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy azért emelték a posta vezetőjének bérét, mert "a cég sikeresen és nyereségesen működik az új vezetéssel, és nemcsak a vezetők fizetése emelkedett, de a Magyar Posta a munkavállalók bérszintjét is a hasonló területeken működő piaci cégekéhez közelíti."