Három vidéki kórház, több százmilliós adósság

2016.01.08. 19:10

Az MSZP-s Korózs Lajos intézett írásbeli kérdést Balog Zoltán emberminiszterhez, amelyben arra volt kíváncsi, hogy mekkora három vidéki kórház − a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház és az egri Markhot Ferenc Kórház − adóssága. A választ Balog Zoltán nevében Rétvári Bence államtitkár adta meg:

Az Albert Schweitzer Kórház fennálló fizetési kötelezettsége 2015. november 30-án 756 millió forint volt, amely a kórházi projektek számláit és az állam felé fennálló tartozást is tartalmazza. Ezen belül a nem projekttel kapcsolatos beszállítók felé fennálló fizetési kötelezettsége 658 millió forint, amiből még le nem járt fizetési kötelezettség: 122 millió forint, 30 napon túli tartozásállomány: 456 millió forint, 90 napon túli tartozásállomány : 312 millió forint. Az intézmény közszféra felé fennálló adóssága 84 millió forint.

Bugát Pál Kórház fennálló fizetési kötelezettsége 2015. november 30-án 388 millió forint, amely a kórházi projektek számláit is tartalmazza, a projektek nélküli fizetési kötelezettsége 254 millió forint. Ezen belül a nem projekttel kapcsolatos beszállítók felé fennálló, még le nem járt fizetési kötelezettség : 120 millió forint, 30 napon túli tartozásállomány : 82 millió forint, 90 napon túli tartozásállomány : 16 millió forint. Az intézmény önkormányzat felé fennálló adóssága 559 ezer forint.

A Markhot Ferenc Kórház fennálló fizetési kötelezettsége 2015 . november 30-án 491 millió forint, mely a kórházi projektek számláit is tartalmazza . Ezen belül a nem projekttel kapcsolatos beszállítók felé fennálló fizetési kötelezettsége 457 millió forint, amiből még le nem járt fizetési kötelezettség: 230 millió forint, 30 napon túli tartozásállomány : 126 millió forint, 90 napon túli tartozásállomány: 3 millió forint. A közszféra felé az intézetnek nincs adóssága.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk mindhárom kórháztól:

„Jelentősen csökkent a Markhot Ferenc Kórház adóssága" − írták az egri kórházból. A levél szerint az adatok november végiek, és tartalmazzák a nem lejárt tartozást is ez utóbbi azonban nem része a kórházak adósság állományának. Ennek fedezete ugyanis a következő hónapban megérkező OEP finanszírozásból biztosított. „A Markhot Ferenc Kórház 2015. december 31-ei adóssága, lejárt szállítói tartozása 180 millió Ft, a nem lejárt szállítói tartozás pedig 217 millió Ft. Az intézmény 2014-ben 700 millió Ft adósságot termelt, 2015-ben csupán 180 millió Ft-ot. Adósság rendezése példaértékűnek mondható a kórházak között. Az ésszerű gazdálkodás lehetővé teszi, hogy az egri kórházban több éve elmaradt karbantartási, épületgépészeti munkálatokat elvégezhesse az intézmény, amivel megelőzhetőek lesznek az utóbbi időszakban előforduló meghibásodások" - írják.

„Gyöngyösön 3,2 milliárdos volt a fejlesztés" − írják a Bugát Pál kórházból. A levél szerint a 388 millió forintos mínusz a kórházi EU-s finanszírozású projektek még kifizetés alatt álló számláinak összegét is tartalmazta. Ezen számlák kifizetése - bár technikailag megjelennek a kórházak szállítói tartozásállományában - nem a kórház OEP finanszírozásából, hanem elkülönítetten, az elnyert pályázati összegből történik. „Az intézmény tényleges, EU-s projektek hatásától tisztított szállítói fizetési kötelezettsége 254 millió forint volt a fent jelzett időpontban, melyből le nem járt fizetési kötelezettség 120 millió forint. Azaz a kórház mindössze 134 millió Ft lejárt szállítói tartozásállománnyal rendelkezett 2015. november 30-án, mely a havi átlagos OEP finanszírozásának kb. 50%-a, így megállapítható, hogy mindössze két heti működés fedezete nem biztosított: ezzel országos összehasonlításban is korrekt helyen áll a gyöngyösi Bugát Pál Kórház" - írják.

„5, 3 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg eddig a hatvani kórházban" − írták az Albert Schweitzer kórházból. A levél szerint a hatvani kórház teljes fennálló fizetési kötelezettsége 2015. december 31-én a következőképpen alakultak: az összes tartozás 650.878.654 forint volt, melyből 547.263.422 forint járt le. És ahogy a gyöngyösi intézménynél, itt is szerepelnek a még ki nem fizetett, de elnyert uniós támogatások is az adatokban. „A hatvani Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet számtalan fejlesztésnek köszönhetően, teljesen megújult az elmúlt években. A beruházások elősegítették például a foglalkoztatottak létszámának növelését és képzését; az eszközpark megújulását; az épület külső-belső építészeti, valamint energetikai újjászületését, továbbá új épületrészek kialakítását; Egészségfejlesztési Iroda, valamint Családi Napközi létrehozását, Rehabilitációs Központ és Műtőblokk megépítését" - írják.