Újabb kínai milliárdos tűnt el

2016.01.08. 09:53

Egszerűen eltűnt az egyik legjobban futó kínai divatmárka, a Metersbonwe alapítója és elnöke, Zhou Chengjian. Ez már második gyanús eltűnés, múlt hónapban a Fosun vállalat milliárdos alapító elnöke is felszívódott, írja a Financial Times.

littleredbook dot cn metersbonwe1
Fotó: Metersbonwe

Most sokan azt sejtik a lap szerint, hogy hasonló történhetett Chengjiannal is, mint a Fosun vezetőjével, azaz a kínai belügy vagy épp a rendőrség kapcsolhatta le titokban.

Az eltűnések talán összefüggésben lehetnek a kínai kormány mostani korrupcióellenesnek kikiáltott lépéseivel, aminek kapcsán jó pár tucat álllami cég tisztségviselőjét lecserélték vagy le is csukták. Igaz, eddig magáncégeket nem bántottak a korrupciós ügyeik miatt.

Chengjian több mint 4 milliárd dolláros (több mint 1152 milliárd forintos) vagyonával Kína 65. leggazdagabb embere. Egyébként a végzettsége szabó, és több üzletet is csődbe vitt, mielőtt sikerült megtalálnia a Kínában működő receptet, írja a lap. Saját bevallása szerint azért került végül fiatalkorában egy vidéki ruhabolt élére, mert lustább volt, mint a családja többi tagja.