Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

KDNP-s terv: szingliadó és abortusztilalom

2016.01.14. 14:23 Módosítva: 2016-01-14 17:51:42

A szingliadó ötletének bedobásával egy kicsit lyukra futott a KDNP ifjúsági szervezete, és nagyon hamar elkezdték megtagadni, hogy ilyen ötletre vitaestet szerveztek volna. De úgy tűnik, még sok más ötlete van a párt holdudvarának arra, hogyan lehetne megállítania a népességfogyást.

A Hvg például belenézett egy, a KDNP-n belül terjedő cselekvési tervbe, amit Dr. Benda József hobbi népesedéskutató állított össze A szakadék szélén: cselekvési terv címmel.  Ebben sok elég bizarr, és nagyon is konkrét ötlet szerepel, amikből pár legalább olyan meredek, mint a szingliadó.

Amiről amúgy szintén szó van a dokumentumban, annak ellenére, hogy Benda korábban elhatárolódott ettől az ötlettől, amikor az IKSZ vitát akart rendezni róla. A másik nevén gyermektelenségi adónak nevezett sarcból a 30 év fölötti gyermektelen szinglik

sokgyermekes családokat támogathatnának vagy a befolyó pénzből a nők tömeges részmunkaidős foglalkoztatását lehetne fedezni, hogy legyen több idejük gyereket szülni.
 

Ez azért fontos motívum, mert Benda szerint a mai népesedési válság gyökere az, hogy az 50-es években tömegesen kezdtek el a nők dolgozni, így nem tudtak harmonikus kapcsolatot kialakítani a gyerekeikkel. Ezek a gyerekek azóta felnőttek, de mivel nem nevelték beléjük azt, hogy kell gyereket nevelni - ráadásul az iskolarendszer is inkább a versengést, mint az empátiát és a segítségnyújtást nevelte beléjük - ezért ők már nem is szülnek annyi gyereket.

Ezeket Benda nem a Cselekvési tervben, hanem a KDNP pártalapítványa által támogatott könyvében írta meg, aminek amolyan gyakorlati kiegészítése a párton belül most pörgő dokumentum

A Cselekvési terv szerint a szingliadón kívül úgy lehet elkerülni a népesedési katasztrófát, hogy

 • az állam pénzt ad a párkereséshez, esküvőhöz, kismamaruhához, lakbérhez, babaruhához és minden hasonlóhoz;
 • a 35-45 éves gyermektelen nőknek korlátozzák az abortuszt, majd az így megszülető gyerekeket rögtön örökbe adják (hogy ne kelljen csak azért felnevelnie a szinglinek, mert megszülte);
 • a szülni nem képes 38-45 éves nők gyermekeit béranyákkal kihordatnák (amit jelenleg nem engednek a jogszabályok);
 • megkönnyítik a 0-3 hónapos gyerekek örökbefogadását;
 • betiltják azt, hogy valaki egy éves kora előtt bölcsibe adja a gyerekét;
 • házasságkötési és gyermekvállalási ösztöndíjat adnak az egyetemista lányoknak;
 • a 10 fősnél nagyobb munkahelyeken népesedési megbízottat alkalmaznak, aki odafigyel, hogy ne dolgoztassák túl a 35-42 éves nőket;
 • országos médiakampányban népszerűsítik, hogy 40 évesen is szüljenek a nők;
 • a nők gyermekvállalása helyett a családok és közöségek gyermekvállalásáról kezdenek beszélni;
 • Család- és Közösségépítési Államtitkárságot állítanak föl;
 • az anyák napját és a gyereknapot "komplex, társadalomformáló ünneppé" emelik;
 • reprezentatív felmérést készítenek a 35-45 éves korosztályról;
 • nemzeti konzultációt indítanak a családok megerősítéséről.

De mi ez a fixáció a 35-45 évesekkel? Benda szerint ez az utolsó nagy létszámú generáció, amelyik ráadásul lassan kicsúszik a gyerekcsinálásra alkalmas korból. Ha viszont ez a generáció nem termeli újra magát, akkor a náluk fiatalabban már hiába párzanak, mint a nyulak, akkor sem születik majd annyi gyerek, hogy megálljon a népességfogyás. Ezért mindenképpen ezt a korosztályt kell 

A kérdés az, hogy ezekkel a tervekkel mit akar kezdeni a KDNP, illetve hogy mennyi időnek kell eltelnie, hogy a többségében nonszensznek hangzó tervekből bevezetett közpolitika legyen, mint a vasárnapi zárva tartásból.

Update 20:21

Cikkünk megjelenése után a KDNP megtörte a témával kapcsolatos hallgatást, és eljuttatott egy közleményt a szerkesztőségünknek, amit a szöveg exkluzivitására való tekintettel betűpontosan közlünk:

"Miután sokan közölték velünk, hogy mit gondolunk a demográfiai helyzet kezeléséről, ideje, hogy mi is elmondjuk, valójában hogyan vélekedünk erről.

 • A KDNP a súlyos demográfiai helyzetet az elsőszámú nemzeti sorskérdésnek tartja.
 • Mérséklésére két eszközt tartunk hatékonynak: a családbarát gondolkodás erősítését, illetve a gyermekvállalás lehetőségének megteremtését, vagyis a családok támogatásának növelését. Ilyen pl. a családi adókedvezmény vagy az otthonteremtési támogatás.
 • Szeretnénk leszögezni, hogy a KDNP tervei és programjai között nem szerepel és nem is szerepelt a szingliadó és a médiumok által „Cselekvési tervként” aposztrofált egyéb ötlet sem!

A kérdés felvetődésével kapcsolatban megjegyezzük:

 • A KDNP demokratikus párt, közel tízezres tagsága körében szabad lehetőség van a magánvélemények megfogalmazására. Ettől még ezek nem válnak a pártprogram részévé.
 • A Barankovics Alapítvány kiadványaiból különböző világnézet képviselőinek gondolatait idézhetjük. Elég, ha Jürgen Habermas nevét említjük. Egy szellemi műhely esetében ez természetes."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!