Jól jártak, akik maradtak a magánnyugdíjpénztárnál

DBELO20110131004
2016.01.15. 09:51

Örülhetnek azok a magánnyugdíjpénztári tagok, akik nem engedték, hogy az állam „megmentse” a nyugdíjukat, írja az Azénpénzem.hu. A pénztára mellett kitartó hatvanezer ember egyéni számláján 2015-ben is jóval több pénz lett, a tb-rendszerbe visszaküldött közel hárommillió viszont azzal szembesülhetett, hogy soha nem is lesz egyéni nyugdíjszámla. 

2014-ben még a tavalyinál is nagyobbak, 10 százalék körüliek voltak a hozamok. Ezt a 2015-ös alacsonyabb hozamkörnyezetben már nem lehetett megismételni, de a legtöbb portfólió így is jól teljesített, átlagosan 5-8 százalékkal növelve a vagyont. A legnagyobb hozamot, 8,94 százalékot a Budapest Magánnyugdíjpénztár érte el a Növekedési portfólióban, míg a legkevesebbet a Szövetség, 1,54 százalékot a Klasszikus portfólióban. A pénztárak adatai alapján 2014. év végén 3.394.000 forint volt egy tag átlagos vagyona, így az idei év végére az átlagtagnak 303.424 forinttal lett több pénze a legnagyobb, és 52.267 forinttal legkisebb hozam esetében.

Ezzel szemben a tb-rendszerbe visszaterelt mintegy hárommillió tag háromezermilliárdos vagyona gyakorlatilag elment adósságcsökkentésre, IMF-hitel törlesztésére, részvényvásárlásra. Idén a kormány azt is világossá tette, hogy nem lesz egyéni számlás rendszer, mert szerintük ma is részben ez működik: az Ügyfélkapun át mindenki megnézheti, mennyi tb-t fizettek utána.

A kormány tavaly azzal is megpróbálta ellehetetleníti a magánpénztárakat, hogy 70 százalékos tagdíjfizetési arányt írt elő. Az első vizsgált időszak 2015 áprilisától szeptember végéig tartott. A pénztárak alacsony tagdíjakat kértek, és eddig mindegyik meg is ugrotta a szintet. A tagok  a tagdíjak mellett működési támogatással is életben tartják a magánnyugdíjpénztárakat, de jelenleg a nyugdíjba vonulókat mégis visszakényszerítik a tb-rendszerbe: a pénzhez nem juthatnak hozzá egy összegben, járadékot pedig a magánnyugdíjpénztárak nem tudnak szolgáltatni, mivel a kormány csak az önkéntes nyugdíjpénztárakra dolgozta ki a járadékfizetés törvényi kereteit. 

Így a most nyugdíjba vonuló magánpénztári tagok közül aki megengedheti magának, az kivár. Aki viszont nem ilyen szerencsés, az kénytelen a tb-rendszerbe visszalépni, hogy a nyugdíja részeként hozzájusson az itt összegyűlt pénzéhez.