Mennyit ér meg az államnak a harmadik gyerek?

D  OB20091202011
2016.01.15. 11:22 Módosítva: 2016.01.15. 11:25
A kormány minden eszközt bevet a gyerekszám növelésére, a különféle juttatások körét most már a nagycsaládosoknak járó 10+10 milliós csok is gyarapítja. A cél egyértelműen az, hogy a párok ne álljanak meg egy vagy akár két gyereknél, hanem vállaljanak minimum hármat. Hogy ezt elérjék, a kormány durván aránytalan támogatási rendszert dolgozott ki, ami nagyságrendekkel jobban jutalmazza a családot a harmadik baba születése után: a nagycsaládosoknak sok minden csurran-cseppen az ingyen kajától az ingyen lakáspénzig. Most megnéztük, pontosan mennyit hoz a konyhára a harmadik gyerek, és magunk is meglepődtünk.

A kormány nagyot lökött a népesedéspolitika szekerén az év végén bejelentett csok-bővítéssel. Az állami milliókból számításaink szerint a legszegényebbeken kívül rengetegen részesülhetnek, de nem ez az egyetlen ingyenpénz, amivel megkínálják a családosokat. A gyereket vállalók potenciálisan egy rakás különböző támogatást kaphatnak, viszont az állam közel sem ugyanannyira értékeli az első, a második és a harmadik utódot.

A legnagyobb szakadék a két és a háromgyerekesek között tátong: ha három gyerekünk van, több mint kétszer annyi pénzt is kaphatunk gyerekenként évente, mint ha csak kettő (és akkor a csokok közötti brutális különbségről még nem is beszéltünk). Megnéztük, mennyivel kaphat többet az összes támogatásból ugyanaz a család, ha bevállalja a harmadik babát.

Példaként nézzünk két kisgyerekes, bejelentett munkával rendelkező középosztálybeli házaspárt, az egyszerűség kedvéért legyenek Kisék és Nagyék. A két család pontosan ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik, azzal a különbséggel, hogy Nagyéknak van plusz egy gyerekük. Így a két felállás 2016-ban:

  • Kis család: harmincas házaspár egy 5 és egy 9 éves gyerekkel
  • Nagy család: harmincas házaspár egy 3, egy 5 és egy 9 éves gyerekkel

Az 5 éves gyerekek nagycsoportosok az oviban, a 9 évesek pedig ősszel a 4. általános iskolai osztályt kezdik. Nagyék 3 évese oviba jár. Mindkét család lakást vesz csok-támogatással ugyanabban az újépítésű sorházban, mondjuk a Kopaszi gát mellett. Ki mennyit kap az államtól idén?

A harmadik gyerek a legértékesebb

A családokra célzott támogatások köre elég széles, viszont nagyon aránytalanul jutalmaz, vagyis ha három gyerekünk van, akkor nem szimplán egy gyereknyivel adnak több pénzt, hanem sokkal jobban járunk. A felállásban rögzített konkrét évet nézve a Kis családnak 619 200 forintot ad az állam a gyerekei után. Ez egy gyerekre vetítve 309 600 forint – ha a rendszer ugyanannyira szeretné a háromgyerekeseket mint a kétgyerekeseket, akkor a Nagy család 928 000 forintot kapna a három gyerekére.

A helyzet valójában nagyon nem ez: az összes kedvezményt és támogatást összeszámolva Nagyékat 2 260 0000 forinttal segítik ebben az évben, ami egy gyerekre leosztva mintegy 753 300 forint

több mint kétszerese a Kisék egy gyereke után járó összegnek.

Vagy más megközelítésben: a harmadik gyerek ebben a konkrét évben több mint másfél millió forintot ér meg az államnak.

Ingyenebéd és más nyalánkságok

Ezek az összegek részben ténylegesen befolynak a családi kasszába, részben pedig olyan szolgáltatásokból állnak össze, amit nem kell kifizetni. Előbbi kategóriába tartozik a családi pótlék és a gyermeknevelési támogatás, az utóbbiba pedig az ingyenes vagy kedvezményes óvodai-iskolai étkezés, az ingyen tankönyv és a családi adókedvezmény.

Már a családi pótlék is finoman a három utód felé terelgeti a párokat, ugyanis ebből is többet adnak gyerekenként a nagycsaládosoknak. Két gyereknél 13 300 forint jár gyerekenként havonta, háromnál viszont már 16 000. A gyereknevelési támogatás még durvább: az csak a három vagy többgyerekeseknek jár a legkisebb gyerek 3-8 éves koráig, összege a mindenkori legalacsonyabb öregségi nyugdíj havonta, 2015-ben ez 25 650 forint volt. Két gyerekkel ilyesmire ne is számítsunk.

A kedvezményekkel is hasonló a helyzet. Két gyerekkel (hacsak nem vagyunk rászorulók, vagyis több mint 85 000 forint jut egy főre a családban) fizethetjük az összes étkezést az oktatási intézményekben és a tankönyveket 4. osztályos kortól. Ez éves szinten gyerekenként akár 70-100 ezer forint is lehet, amit a háromgyerekeseknek nem kell kiperkálniuk (teljesen függetlenül a család jövedelmi helyzetétől). Tehát például

a többmilliós havi keresettel rendelkező gazdag párok gyerekei is ingyen ebédelnek majd a menzán.

A tankönyv és az közoktatási étkezés költségeit átlagárral számoltuk, óvoda esetében teljes hónapra 7000 forint körül, iskolában inkább 6000 forint körül mozog a menzaköltség, az évi egyszeri tankönyvköltséget pedig 15 000 forintnak vettük.

És ezeken felül persze ott van a családi adókedvezmény is, ami ugyanezen logika mentén 2016-ban két gyerek után 12 500 forint gyerekenként havonta, három vagy több gyerek után viszont már 33 000. Igaz, a kétgyerekesek adókedvezményét a tervek szerint a következő években fokozatosan növelik, így 2020-ra eléri majd a gyerekenkénti 20 000 forintot. 

A gólya hozza a lakást

A legmeghökkentőbb Kisék és Nagyék között azonban az igényelhető csok összege. Ha mind a két család újépítésű lakást vásárol, akkor ehhez az állam Kiséknek 2,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, Nagyéknak viszont 10 millió forintot, plusz opcionálisan még 10 millió forint kedvező kamatozású hitelt. Ez már tényleg hatalmas eltérés, és ha mindent számításba veszünk, akkor kijön, hogy a lakásvásárlás évében az egyik családra nagyjából 3 millió forintot szán az állam, míg a másikra több mint 11 milliót.

A különbség? Egy hároméves kisgyerek.

Vagyis a kormánynak tényleg nagyon sokat, a most áttekintett évben, ebben a konkrét példában 8 millió forintot ér a harmadik gyerek, és ha a lakásvásárlást leszámítjuk, még úgy is több mint 1 milliót. A gyerekek korát a példa kedvéért úgy lőttük be, hogy a támogatások két szélső értékét tudjuk bemutatni, vagyis a két család között az idő múlásával valamelyest csökken a különbség (például a legkisebb gyerek 8 éves kora után már Nagyéknak sem jár a gyet), de mindenképpen jelentős marad egészen addig, amíg a gyerekek iskolába járnak.