Szétfeszítik az állami gyógyszerkasszát a Ratkó-gyerekek

2016.01.15. 08:35

A következő pár évben a éri el a 60-65 éve kort a Ratkó-generáció, amivel évi 200 ezer ember válhat rendszeres gyógyszerhasználóvá, komoly nyomást helyezve az állami egészségügyre - írja a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó Zalai Gábor, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökségi tagja szerint ez komoly nyomást jelent majd az amúgy is évek óta stagnáló állami gyógyszertámogatási rendszeren mert évente kétszer annyi betegnek kell majd támogatni az olyan népbetegségeget kezelő gyógyszereit, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A magyar állami gyógyszerkiadások összege Zalai szerint 2011 óta stagnál, amióta a kormány 120 milliárd forintot kivont a gyógyszertámogatásból és 221 milliárd forintban maximálta azt, mennyi közpénzt lehet vényköteles gyógyszerekre fordítani. Zalai úgy látja, emiatt a magyar lakosság évek óta nem kapja meg az Európában elérhető gyógyulási esélyeket. Erre jön majd rá az évi 200 ezer új, 1953-57 között született gyógyszerhasználó. 

A forráshiány azzal is jár, hogy számos új, a környező országokban már elérhető gyógyszer vár évek óta befogadásra és az is előfordul, hogy egy forgalmazó úgy dönt, hogy részben emiatt be sem vezeti a terméket Magyarországon.