Lóexport indul Kínába

DEBRE20150704054
2016.01.18. 11:37

Közel egyéves előkészítést követően, február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába - közölte a Földművelésügyi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.

Az első körös szállításra kiválasztott 9 ló (3 mén és 6 kanca) egyelőre a kínai hatóság által megjelölt karanténban, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának egyik elkülönített istállójában van. Az állatoknak a 30 napos karantén alatt elkülönített takarmányt és gondozószemélyzetet is biztosítanak.

A hazai karantén január végéig tart, majd a lovak Kínába érkezésük után újabb egy hónapot töltenek elkülönítve, és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat várhatóan március 1-jén adják át új tulajdonosaiknak.

A kínai hatóságok először 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-exportot előkészíteni, tavaly novemberben pedig az országba érkezett egy kínai hatósági állatorvos a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére. A szakember részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében is.

Az FM szerint kínai élőállat-export a magyar lóágazat kiemelkedő sikere, és a magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabbak várhatóak. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után előzetesen javasolta a protokoll felülvizsgálatát és enyhítését, amit a tárca az első sikeres kiszállítást követően kezdeményez majd.