Nem szabad tőzsdézni idén az amerikai tőzsdeguru szerint

2016.01.18. 12:34

A tőzsdetörténelemben szinte mindig rosszul végződtek a jelenlegihez hasonlítható évek, mondja Jeff Hirsch, a Stock Trader's Almanac főszerkesztője az Alapblognak adott interjújában. A portfoliókezelőként is tekintélyes Hirsch a részvények helyett inkább a nemesfémeket és az erős dollárt ajánlja a kisbefektetők figyelmébe idén, mivel számításai szerint az amerikai indexek értéke mához hét hónapra a jelenlegi szintekhez képest mintegy 25 százalékkal lesz lejjebb.

A tőzsdeszakértő szerint az száz év leforgása alatt egyetlenegyszer (1988-ban) fordult csak elő, hogy nem esett a tőzsde a hivatalban lévő amerikai elnök második terminusának utolsó évében, mivel az ilyen években mindig „béna kacsaként” próbálják beállítani a leköszönni készülő elnököt és vele együtt mind a kormányt és a törvényhozást is az USA-ban, ez pedig az egész világ tőzsdepiacaira hatással van. 

Ehhez jön hozzá a több szempontból aggasztó jelenlegi világgazdasági- és politikai helyzet: idén vészesen lelassulhat Kína gazdasága, zuhanhatnak az olajárak, konfliktushelyzet alakulhat ki Irán és Szaúd-Arábia között, Európát migránsok további nagy tömegei áraszthatják el. Mindezen fejlemények önmagukban véve, a százéves megfigyelésektől abszolút függetlenül is rontják az idei tőzsdei év kilátásait.