Gyerekmunka lehet a telefonjában

2016.01.19. 18:30

Azt mindenki tudja, hogy honnan jönnek az okostelefonok: Ázsiából, azon belül is nagy részük Kínából. De honnan jönnek a dolgok, amik belemennek a mobilokba? Az akkumulátorban használt kobalt például főleg Afrikából, Kongóból, egy része pedig olyan illegális bányákból, ahol gyerekeket dolgoztatnak. Legalábbis ezt állítja az Amnesty International legfrissebb jelentése.

Kongó a világ legnagyobb kobaltkitermelője, évente úgy 67 ezer tonnát bányásznak ki. Ennek 80 százalékát nagy bányavállalatok csinálják, amiknél azért, ha nem is európai mércével mérve, de van munkajog meg munkabiztonság. A maradék 20 százalékát viszont az ország 150 ezer illegális bányájából szedik ki, mindenféle ellenőrzés nélkül, így

gyakran előfordul, hogy például gyerekekkel bányásszák ki a kobaltot. 

Az Amnesty és az African Resource Watch nevű civil szervezet szerint pedig az okostelefon gyártók egyik legnagyobb beszállítója, a kínai Huayou Cobalt Co. ilyen bányákból is vesz kobaltot, ami aztán a zsebünkben lévő telefonokban köt ki. 2008-ban egyszer már kiderült, hogy a cég vesz a zugbányákból, de akkor azt mondta, ez után figyelni fog, és csak kereskedőktől vesz majd kobaltot. A jelentés szerint ennek ellenére nem nagyon változott a helyzet az elmúlt 8 évben, és még mindig kerül olyan alapanyag a telefonunkba, amit gyerekek bányásznak. 

A baj az, hogy ezt nagyon nehéz kiszűrni, mert annyira hosszú és sokszereplős a termelési lánc, hogy a végső vásárló, az elektronikai cég még ha akarná, sem tudná biztosan visszakövetni, hogy honnan van a nyersanyag a termékéhez. A Samsung képviselője a Bloomberg hírportál kérdésére például azt mondta, hogy kétévente írásos jelentést kér a beszállítóitól, hogy betartják-e az emberi jogi, környezetvédelmi és munkajogi előírásokat, de ezen kívül gyakorlatilag lehetetlen visszakövetni, hogy a kobalt, amit megvesz, honnan jön.