Gyöngyi
2 °C
13 °C

Nem hallgat az OECD-re a kormány

2016.01.19. 08:14

Semmi ok nincs arra, hogy akár az szja, akár más adónem vonatkozásában érdemben eltérjünk a már kialakított rendszertől

- mondta Pankucsi Zoltán az NGM adózásért felelős helyettes államtitkára az MTI szerint, amikor a köztévén azzal szembesítették, hogy az OECD szerint nagyon tágul a jövedelmi olló, ezért jobb lenne visszahozni a progresszív adózást.

Pankucsi ezután bedobta az érvelési bombát:

"A 2011-től hatályba lépett adópolitika annak idején nagyon sok nemzetközi szervezet véleményével szembement, miközben ma már azt látni, hogy a legtöbb nemzetközi szervezet pontosan ezeket a lépéseket tartja kívánatosnak, így az élőmunka terheinek a csökkentését, a fogyasztási, forgalmi típusú adók súlyának növelését."

A külön-külön igaz két tagmondat egymás mellé téve sántít. A 2011-ben hatályba lépett adópolitika valóban sok nemzetközi szervezet véleményével szembent, de már akkor is éppen a progresszív adózás eltörlése volt az egyik fő kifogás, a félelem pedig éppen az, hogy nagyot nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Ebben a kérdésben pedig mint ahogyan az OECD-ajánlásból is látszik, nem változott a véleményük.

A munkát terhelő adók csökkentését, fogyasztási adók növelését ezzel szemben már a kezdetekkor sok nemzetközi szervezet ajánlotta, legfeljebb az áfaemelés mértéke okozott itt-ott megütközést. Az IMF például már 2007-ben arra hívta fel a kormány figyelmét, hogy a versenyképességet rontja a munkát terhelő adók magas szintje, ez rontja a hazai foglalkoztatási kilátásokat, helyette inkább a fogyasztási típusú adók és a vagyoni típusú adók növelését javasolták. Az viszont egyik nemzetközi ajánásban sem szerepel, hogy ezt egykulcsos adóval lenne a leginkább célszerű megoldani.

Pankucsi így folytatta:

"Ez az adópolitika meghozta a sikereket, egy olyan gazdasági bővülésnek lehetünk szemtanúi, ami példa nélküli az Európai Unióban. Semmi ok nincs arra, hogy akár az szja, akár más adónem vonatkozásában érdemben eltérjünk a már kialakított rendszertől."

Bár a helyettes államtitkár a tudósítás szerint nem említette, hogy melyik év, vagy negyedév növekedésére gondol - 2014 némelyik negyedéve valóban erős volt, ha nem is példa néküli, 2015 némelyik negyedéve meg határozottan középmezőny, jelentős részben végig az uniós pénzek húzták a magyar GDP-t - hogy az egykulcsos adónak a növekedésben ténylegesen milyen szerepe volt, arról nem sokat lehet tudni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!